Leerlingen aan de slag met carillon

Algemeen

Leerlingen van de Pontes Scholengemeenschap uit Zierikzee gaan filmische impressies maken van de Zierikzeese carillons. In het kader van het vak Kunst en Media krijgen de leerlingen de opdracht om een korte film te maken waarin begrippen zoals  carillon- klokken-  tijd  en  mensen centraal staan. Dit project wordt in samenwerking gedaan met de Stichting Zierikzeese Carillons die zich ook ten doel stelt jongeren te betrekken bij de eeuwenoude Zierikzeese beiaardcultuur.

[banner]

Op woensdagmorgen 9 mei zullen de leerlingen van Havo 2  en VWO 2 bewapend met een camera de straat opgaan en mensen vragen naar de reacties van de mensen op het beiaardspel van de stadsbeiaardier Janno den Engelsman dat op dat moment te horen is. Herkennen ze de muziek? Waarderen ze de muziek? Staan ze stil om even te luisteren?  Ondertussen klimmen andere groepen in de toren van het Stadhuismuseum en filmen de spelende beiaardier en het in beweging gezette mechaniek.  De opdracht is tevens om beelden te maken van de begrippen tijd en beweging die alles te maken hebben met klokken en klokkenspel. Ook zullen tussen de bedrijven door vragen aan de beiaardier gesteld worden.  Weer andere groepen zullen de bewegingen in het mechanisme van het carillon in de Zuidhavenpoort filmen, de beweging die ontstaat als de klokken hun vaste melodie gaan spelen. Het carillon in de Zuidhavenpoort is het oudste van de Nederland en Vlaanderen.

Het resultaat zullen kunstzinnige korte films moeten worden waarbij de leerlingen alle vrijheid krijgen om ook andere elementen van tijd tot aan het digitale horloge in de film te betrekken.  Op een later moment zullen de beste filmpjes door een deskundige jury worden beoordeeld. De Stichting Zierikzeese Carillons zal de winnaars van de winnende film verrassen met een fraaie prijs.

Het filmpje zal daarna  op You Tube en andere sites worden gebruikt om de bekendheid met de beiaardcultuur van Zierikzee te vergroten.

Meer nieuws