Zierikzeese ondernemers moeten samen verder

Algemeen

Een gebrek aan saamhorigheid en de wil om daarvoor te knokken en een gebrek aan goede onderlinge communicatie zijn de voornaamste redenen van de onrust en verdeeldheid onder de Zierikzeese winkeliers. Hiermee is meteen duidelijk wat het nieuwe (interim)bestuur van ZZ Neptunus hoog in het vaandel heeft staan. Paul de Roock en Petra Heinzelmann (samen voorzitter, penningmeester en secretaris) gaan ervoor en zetten het liefste een dikke streep onder het gekissebis van de laatste maanden. De Roock: ,,We willen nu vooral vooruit. En het heeft geen zin om terug te blijven kijken of mensen verwijten te maken.” Maar samen met Heinzelmann is het hem wel duidelijk dat ‘het Neptunus ontbroken heeft aan een visie’. Heinzelmann: ,,Het was een beetje hap-snap. Als er iets voorbij kwam werd er gereageerd”. En dan vooral niet goed met de achterban doorgesproken, zo vinden de twee.

[banner]

Daar moet dus verandering in gaan komen. Met een digitale nieuwsbrief, die snel het licht moet gaan zien, moeten alle ondernemers in de stad op de hoogte zijn en blijven van nieuwe ontwikkelingen. Om te voorkomen wat er bijvoorbeeld in de discussie over een autovrije binnenstad is gebeurd. De gemeente nam al in 2008 het besluit, maar pas een paar maanden geleden kwam het verzet door de werkgroep, die dat alsnog wilde bestrijden.

De Roock: ,,Als Neptunus gaan we die discussie niet meer voeren. We willen het nog wel hebben over het moment waarop het Havenplein op de schop genomen wordt. Eerst de Mosselboomgaard inrichten, zoals was afgesproken.” Wat de twee Neptunus-bestuurders betreft biedt een autovrije binnenstad kansen. ,,Maar het is vooral de angst voor veranderingen. Ook bij de ondernemers”, aldus De Roock.

 

De herinrichting van de binnenstad draagt wat het tweetal betreft (overigens in het bestuur bijgestaan door Fred Kramer, Ellie Bolle en Irvin van Dorp) bij aan het uitbuiten van het monumentale karakter van de stad. Eén van de aandachtspunten van het nieuwe bestuur.

De Roock en Heinzelmann willen overigens af van de harde scheidslijn tussen leden en niet-leden van de winkeliersvereniging. Hoewel er nu niemand meer wegloopt, staat de teller van het aantal leden met 72 ondernemers nu wel op een voorlopig dieptepunt. Heinzelmann: ,,We moeten het in de stad met z’n allen gaan doen.”

Achter de schermen is gewerkt aan een nieuw systeem dat inhoudt dat geprobeerd wordt alle ondernemers te betrekken bij Neptunus met een relatief laag instaptarief. ,,Het is aan de winkeliers zelfs om vervolgens te bekijken voor welke evenementen zij extra geld willen geven. En ja, het valt of staat dan wel met solidariteit in de stad. Daarvan ben ik me wel bewust”, aldus De Roock.

Maar het gaat niet alleen om de inzet van de ondernemers. Het bestuur van ZZ Neptunus kijkt ook richting gemeentehuis. Ook de lokale overheid moet de helpende hand bieden. Door mee te denken, te werken en waar nodig mee te betalen. Enkele weken geleden besloten burgemeester en wethouders niet mee te doen aan een grootse reünie van oude schepen in de stad. ,,Een gemiste kans”, aldus de twee.

De grote vraag is of het nieuwe bestuur erin gaat slagen alle neuzen dezelfde op te krijgen. Heinzelmann: ,,Het zal wel moeten. Ik geloof erin dat het kan.” En het zal wel moeten, want zonder eensgezindheid gaat het de verkeerde kant uit met de stad als winkelgebied. ,,Maar de geluiden zijn goed. We hebben het gevoel dat het bewustzijn onder de winkeliers groot is.”

Meer nieuws