Enquête over actief burgerschap in brievenbus

Algemeen

Deze week kunnen inwoners van Schouwen-Duiveland een enquête van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in hun brievenbus aantreffen.

 Met deze enquête willen de betrokken instanties achterhalen wat inwoners onder actief burgerschap en burgerparticipatie verstaan. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken ziet de gemeente Schouwen-Duiveland als één van de vijf voorlopers in Nederland op het terrein van actief burgerschap en heeft de gemeente voor dit onderzoek geselecteerd. Medewerking heeft voor de gemeente een meerwaarde want actief burgerschap vormt een wezenlijk onderdeel in de toekomstige ontwikkeling van de gemeente Schouwen-Duiveland.

[banner]

De gemeente Schouwen-Duiveland is trots op het feit dat zij één van de koplopers op het gebied van actief burgerschap is. In Tij van de toekomst geeft de gemeente het belang aan van de eigen verantwoordelijkheid van haar inwoners; het belang van betrokkenheid bij en inzet voor de woonomgeving en voor elkaar en de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld de instandhouding van ontmoetingsplekken. In Hart van leefbaarheid werkt de gemeente samen met professionele partijen en inwoners aan het verbeteren van de leefbaarheid in de kernen. Hierbij is het uitgangspunt dat inwoners ‘aan het stuur’ zitten.

Medewerking aan deze enquête geeft de gemeente nog meer inzicht in de Schouwen-Duivelandse gemeenschap. Hoe ervaren zij actief burgerschap op dit moment, hoe moet het er in de toekomst uitzien en wat zijn de verwachtingen van de burgers. De uitkomsten van het onderzoek, die aan het einde van de zomer bekend zijn, geven informatie die gebruikt wordt bij de uitvoering van de activiteiten binnen het project Hart van Leefbaarheid en onze strategische visie Tij van de toekomst. Het onderzoek geeft de gemeente daarnaast de kans om als één van de vijf ‘voorhoede gemeenten’ te functioneren in een kennisnetwerk van deze vijf gemeenten.

Het totale onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het SCP bestaat uit drie stappen. Naast een schets van de huidige situatie op Schouwen-Duiveland worden er gesprekken gevoerd met 10 tot 20 actieve burgers. Deze burgers zijn hiervan op de hoogte gebracht door de gemeente. Zij worden onder andere bevraagd over o.a. hun activiteiten, de gemeente (bejegening, ervaren responsiviteit, succes van participatie) en over hun medeburgers. Door middel van de bevolkingsenquête die, deze week verspreid wordt, zal het SCP in kaart brengen hoe de bevolking actief burgerschap in de gemeente beleeft. Er worden vragen gesteld over onder andere: participatie, maatschappelijke en politieke betrokkenheid, lokale problemen, tevredenheid en vertrouwen in de gemeente, opvattingen over medeburgers, ideeën over eigen verantwoordelijkheden. Als de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn worden deze gepubliceerd en wordt aangegeven hoe de gemeente Schouwen-Duiveland hiermee aan de slag zal gaan.

Meer nieuws