Blessures en Olympia'89 teveel voor Delta Sport (update)

Ondanks een negatief reisadvies nam Olympia'89 de bus naar sporthal Onderdak waar ze de spelers en de vele toeschouwers van Delta Sport in deceptie achterlieten na een blizzardzege (18-30).

De 'basis' voor de terechte en ontluisterende nederlaag van de Zierikzeese handballers, de eerste in tien wedstrijden, werd donderdagavond gelegd. In het kwartiertje dat Rob de Vos en Bert Nuijens altijd hebben na die trainingen, zeiden ze tegen elkaar: 'in de competitie word je geen kampioen met al die blessures'. Nuijens doelde op de blessure van spelmaker Jordie Loo. Drie minuten voor het einde van de training veranderde de goede sfeer in een zeer bedrukte stemming. ,,We zouden nog een oefeningetje doen, de laatste. Dat hadden we beter niet kunnen doen, maar ja, dat is altijd achteraf", sprak Nuijens zaterdagavond na het duel. Tijdens de laatste oefening blesseerde Loo zich dusdanig dat hij er waarschijnlijk vijf weken uitligt. ,,Donderdagavond was een extra domper." Eigenlijk, zo stelde Nuijens, verloor Delta Sport al eerder met het wegvallen van Thijs de Vos die, naar nu blijkt, een beschadigde voorste kruisband heeft. Voor hem is het seizoen voorbij. ,,Dan blijkt de basis te smal, als je ziet wat er in de ziekenboeg zit." Daarin bivakkeren ook nog Martijn Giltay (enkel) en Koen de Bruijn (knie). Bovendien klapte ook op de donderdagavondtraining de duim van doelman Thim Zevenbergen dubbel. Flink ingetaped moest hij zaterdag keepen omdat de andere doelman, Jacco de Looff, vanwege vakantie ontbrak. Met dit ongemak maakte Zevenbergen in tegenstelling tot andere keren geen zekere indruk. Enfin, dat kon er ook nog wel bij. Olympia'89 had geen enkele boodschap aan de situatie waarin Delta Sport momenteel verkeert en liet er geen twijfel over bestaan met een missie vanuit Oss te zijn gekomen. Astrid Jud, trainer van de ploeg die na zaterdag het minste puntenverlies heeft: ,,We hebben gewonnen vanuit een goede verdediging en door goed samenspel. Zo ontstonden een aantal vrije kansen". Hierbij was Teun Hanenberg (met rugnummer 10 en in totaal tien treffers) niet te stoppen. Door niemand. ,,Hij is een van mijn topspelers, maar ik heb ook anderen die daar kunnen spelen", waarmee Jud nogmaals de aanvallende kracht van haar team onderstreepte. Nuijens: ,,Die nummer tien, dat was een mooie tegenstander voor ons vroeger geweest. Zo'n vent moet je opvreten. Het kan een keer gebeuren, twee keer, maar niet drie of vier keer. Ik heb het geturfd; de eerste helft kwam hij er acht keer doorheen. Achterin hebben we het laten liggen. We gingen achteruit verdedigen, terwijl vooruit verdedigen juist ons sterkste wapen is." Olympia'89 opende in Zierikzee als een wervelende sneeuwstorm: na de openingsgoal van de thuisploeg scoorde de formatie van Jud honderd procent uit vijf aanvallen: 1-5. Het herstel van de mannen van trainer Rob de Vos volgde snel: 5-6. En ze kregen zelfs de kans om op gelijke hoogte te komen maar een break out was aan Guust Sluijs niet besteed. In plaats van 6-6 bleef Olympia'89, met Teun van den Berg als alleskunner, wel doelpunten: 5-8. Nuijens: ,,In mijn ogen was het toen al verloren. Olympia'89 was veel feller. Ik heb in de rust gezegd dat wij makke schaapjes waren. Ja, ze hebben hun best gedaan, maar dat is alles wat ik er van kan zeggen".  Na een nog overbrugbare ruststand (10-14) viel het doek in de tweede helft heel snel. Vier opeenvolgende tijdstraffen voor spelers van Delta Sport en het alsmaar blijvende scorende Olympia'89 - de thuisploeg scoorde pas in de negende minuut na rust haar eerste treffer - maakte van de topper een walk-over voor de ploeg uit Oss. Met nog een goed kwartier te gaan was het verschil tien treffers. De vele supporters bleven allen tot het bittere einde zitten. Delta Sport zal ze in de uitwedstrijd tegen Olympia'89 hard nodig, want gezien de kwaliteiten van deze ploeg en de blessurelast van Delta Sport is Olympia'89 vanaf nu de titelfavoriet. Scores Delta Sport: Peter Lefevre 5, Guido de Graaf (foto) 4, Kenneth Mellaart, Leon van de Sande 3, Guust Sluijs 2, Jimmy Niemans 1