Buurtbus zoekt chauffeurs én nieuwe passagiers

Algemeen

Hij rijdt al bijna dertig jaar en zal dat ook nog wel een tijdje blijven doen; de buurtbus. Maar iedereen ziet, dat de belangstelling voor deze lokale vervoerder afneemt. Maar voorlopig denkt lijn 190 niet aan stoppen en zoekt de organisatie zelfs nieuwe chauffeurs, die een ochtend of ene middagje achter het sturen willen kruipen. Voor niks natuurlijk, want de buurtbus draait op vrijwilligers. De 190 werd bijna 30 jaar geleden in het leven geroepen om mensen op de dorpen zonder vaste busverbindingen uit de brand te helpen. En nu nog rijdt de buurtbus iedere werkdag zijn route van Sirjansland naar Kerkwerve en doet daarbij Oosterland, Nieuwerkerk, Ouwerkerk en tal van Zierikzeese haltes aan.

Eén van de vrijwillige chauffeurs is Toon Schouwenaar uit Zierikzee. Hij beaamt, dat het aantal passagiers afneemt. Aan de ene kant omdat de mobiliteit van ouderen toeneemt ,,en die van de bewoners van de verzorgingshuizen juist niet.” Want stapten juist de mensen van de vroegere bejaardenhuizen graag in de bus richting Zierikzeese markt, nu zijn deze mensen vaak niet meer in staat tot dit uitstapje.

 

buurtbus-4.jpg

 

Passagiers worden oud en overlijden op enig moment. Zonder dat er zich een jonge generatie meldt. ,,Toch kunnen jongeren met een OV-kaart of een maandkaart gratis met de bus mee. En ouderen van 65 jaar of ouder tot eind dit jaar ook gratis,” legt Schouwenaar uit.

Bijzondere passagiers komen van de campings in Sirjansland en Ouwerkerk. ,,Vaak Belgische dames die Zierikzee gaan bezoeken.” Maar ook dat wordt minder. Toch ziet Schouwenaar grote voordelen. Het reizen met de buurtbus is goedkoop en bespaart de bezoekers aan Zierikzee per definitie parkeerproblemen. Connexxion wil als vervoerder dus verder met de buurtbus.

Een ander hardnekkig misverstand is, dat de buurtbus alleen voor ouderen bedoeld is. Nee, iedereen kan er gebruik van maken en kinderen tot en met vier jaar mogen zelfs gratis mee. Maar ondanks het dertigjarig bestaan van de buurtbus, is dat niet echt bekend. Of wel, maar zien veel mensen geen reden om op te stappen. Mensen hebben vandaag de dag natuurlijk vaak zelfs een tweede auto.

Zo is enige jaren geleden een ander businitiatief verdwenen, de wijkbus, die vooral tussen Borrendamme en de stad reed. Op een bepaald moment reden de vrijwilligers met één of geen passagier(s). Dat willen de Buurtbus-vrijwilligers niet graag. Vandaar dat de buurtbus aan de weg blijft timmeren.

Personen, die een ochtend of een middag in  de week willen rijden (rijbewijs B is voldoende) kunnen zich aanmelden. Schouwenaar legt uit, dat het soms (vooral in de zomer) lastig is om het rooster compleet te krijgen. Wie belangstelling heeft kan bellen met secretaris W. Dalebout, 0111-416323.

Meer nieuws