Schouwen-Duiveland met twee bussen naar EO-jongerendag in Gelredome

Algemeen

‘Het is echt niet zo dat iedereen er met flesje fristi staat hoor’

Zo’n 32.000 jongeren bevolken zaterdag 14 juni weer het Gelredome in Arnhem voor een nieuwe EO-jongerendag. Een dagje relie-pop, zoals het wel eens oneerbiedig genoemd wordt. Voor de zussen Femke en Kim van Splunter uit Zierikzee is het vooral een dag om naar uit te kijken. Genieten van de muziek en openlijk uitkomen voor je geloof zonder gefronste wenkbrauwen voor of achter je. Want de bezoekers van de EO-jongerendag hebben twee dingen gemeen; ze houden van muziek én van God.

Femke (16) en Kim (14) hebben de jongerendag al vaker bijgewoond en kijken er met plezier op terug. Ze geloven allebei en zijn aangesloten bij de Hervormde Gasthuiskerk (Femke:,,PKN of zoiets”). Maar het geloof beheerst ze niet de hele dag. Kim:,,Het is niet zo, dat we de hele dag over het geloof praten hoor. Zelfs op onze school is dat best lastig. Het is niet stoer of zo.” Maar dat is nou et het grote voordeel van de EO-jongerendag. Daar gelooft iedereen en voelen de meiden zich vrijer. Tijdens het popfestival is het vooral veel muziek, maar ook korte teksten over dat geloof.

Femke kijkt vooral uit naar de EO-praiseband. Dat is het moment om mee te zingen en dat doet ze graag. Verder is het ieder jaar weer een verrassing welke bands er op het podium komen. Wel weten ze, dat het vooral Amerikaanse muzikanten zijn die voor de gelegenheid afreizen naar Nederland. En daar zit ‘m nou net het verschil. Een ‘normaal’ popconcert wordt door fans van die ene band opgezocht. Bij de EO-jongerendag leren de jongeren bands kennen, waarvan ze vervolgens een CD kopen en het gaat waarderen. Zoals de band Group one crew. Ze vinden het goede muziek.

Maar thuis wordt ook naar andere muziek geluisterd. 50 cent, Chakira of ENM. De zussen zijn dan niet met de tekst bezig. Kim:,,Het begint ermee, dat je een liedje leuk vind. En als je er naar luistert gaat de tekst soms best ver.” Pas als lijkt dat de muziek kwetsend is voor gelovigen, willen de zussen de plaat wel eens weren. Maar het houdt ze niet echt bezig. ,,We komen meestal niet zover, dat we echt naar de tekst luisteren.”

Op zaterdag 14 juni is niet alleen de muziek belangrijk, ook de teksten, die oproepen tot geloof. Kim en Femke horen zeker tot de nieuwe generatie bezoekers van de EO-jongerendag. Van oud-EO-icoon Jan van den Bos hebben ze nog nooit gehoord en op de vraag enkele kopstukken van de Evangelische Omroep te noemen, volgt geen antwoord.

Nee, de EO-jongerendag is voor het tweetal vooral gezellig. En dat iedereen er die dag gelooft is meegenomen. Kim:,,Iedereen gelooft en dat is wel fijn. Normaal weet je dat niet. Niemand vindt het raar.” En ook voor Femke is het vooral een dagje uit. ’s Morgensvroeg in de bus (er vertrekken er twee vanuit Zierikzee) en ’s avonds moe thuis. Dat is de EO-jongerendag.

Maar wat voor de twee zussen heel normaal is, wordt door anderen vaak vreemd bekeken. De beelden, die bij de EO-jongerendag overheersen, zijn blijheid, geloven en zingen. Geen beelden als overmatig alcoholgebruik of laat staan drugs. Ze hebben er nooit bij stilgestaan. ,,Ik weet eigenlijk niet over er bier gedronken wordt op die dag,” zegt Femke. ,,Nee” vult Kim aan ,,maar het is ook niet zo dat iedereen er een flesje fristi drinkt hoor.”

De EO-jongerendag is voor alle jongeren bedoeld. Al is het niet zo, dat er veel bezoekers vanuit Gereformeerde hoek komen. Die zijn er volgens de zussen weer te zwaar voor. Femke:,,Het is gewoon een feestdag.”

Wie zin heeft om mee te gaan kan zich nog aanmelden bij Rijk van den Dikkenberg, rvdd@zeelandnet.nl of telefoon 416004. De bussen vertrekken om 06.30 uur vanaf de Grachtweg in Zierikzee en de prijs is 17,50 euro. Eén bus is al vol, maar Van den Dikkenberg hoop nog een tweede bus vanaf Schouwen-Duiveland te kunnen laten rijden.

Meer nieuws