Logo wereldregio.nl

Van Amsterdamse kraakpanden naar Zierikzee is maar kleine stap

Eerste CLiKK-event kli(n)kt meteenMuziek, vooral hedendaagse stromingen zoals deep house, techno, electro en minimal, is moeilijk met woorden te beschrijven. Welk woord geef je aan een bepaalde klank of ritme mee? Martijn de Keijzer, een lokale dj, omschrijft het heel treffend en beeldend: ,,Eigenlijk zou je in de krant op een knopje moeten drukken zodat het geluid eruit komt.”

Zo’n knopje zou wel een ultieme interactie met de lezers betekenen, maar blijft nog een hele lange tijd toekomstmuziek. Tot die tijd moeten liefhebbers van tegenwoordige muziekgenres maar eens een bezoekje brengen aan een CLiKK-party. Wat voor feestje? CLiKK is een initiatief van drie eilandelijke muziekfreaks: de Zierikzeese broers Erik (24 jaar) en Martijn de Keijzer (27) en Pim Polderman (20) uit Burgh-Haamstede. Het drietal houdt zich al sinds jaar en dag bezig met muziek. Ze maken het zelf, ze draaien het als dj’s, luisteren en zoeken er naar op radio en internet. De muziek dat het drietal bezighoudt, is geen main stream (grof gezegd: topveertig- en popmuziek) en ook geen trance (DJ Tiësto) maar meer het onbekende (underground in de muziekscene). Polderman:,,Er is maar een klein publiek dat daar van houdt.”

De naam CLiKK betekent eigenlijk niets. ,,Het is een naam voor alles wat we doen binnen ons muziekgenre,” vertelt Erik de Keijzer. ,,Het is een veelzijdige naam voor alle activiteiten die we herkenbaar proberen te maken.” Zo is er dus de genoemde CLiKK-party en bestaat er een website met dezelfde naam (www.clikk.nl). De Keijzer:,,We doen de dingen die we leuk vinden. Wat wij goed vinden, proberen we te uiten en te laten horen.” De liefde voor de house-muziek vond bij Martijn de Keijzer zijn oorsprong in gabber. ,,Maar op den duur merk je dat er betere muziek wordt uitgebracht dan die herrie. Nu vind ik het echt verschrikkelijke muziek. Op een gegeven moment ging ik met vrienden naar feesten en stappen in België. Als je van Schouwen-Duiveland afgaat, merk je pas wat voor goede muziek er is.”

De muziekinteresse van Polderman ging aanvankelijk ook uit naar gabber en hardcore. Maar feesten in Middelburg en Vlissingen brachten hem op andere gedachten. Hij liep ook mensen tegen het lijf met dezelfde interessen. ,,Je zoekt de muziek die bij jou een bepaalde emotie losmaakt en gaat er steeds verder in op. Je zou het bijna een verslaving kunnen noemen. Nu ik zelf draai, kan ik het ook uiten. Het maakt het veel leuker en geeft me enorme energie er mee door te gaan.”

De muzikale ontdekkingen brachten Polderman en ook Martijn de Keijzer bij minimal. ,,Die muziekstroming komt voort uit de techno en is heel erg vol qua geluid,” weet De Keijzer. En Polderman zegt: ,,Door Martijn ben ik er mee begonnen en ben gaan zoeken naar minimal uit verschillende landen. Vooral uit Oost-Europa komen goede dingen”. De Keijzer weer: ,,Minimal past heel goed bij de deep house. Het geeft je een soort van lounge-gevoel. Het is zeker geen stampwerk.” En de deep house is de (Amerikaanse) stroming waarin Erik de Keijzer zich het beste thuisvoelt. Het drietal is ook naar hun muziek toegegaan. Minimal-feesten in Amsterdamse anti-kraakpanden en Nederlandse zomerfestivals als Lowlands en Awakenings.

Van een event in een anti-kraakpand in Amsterdam naar de Zierikzeese Havendagen lijkt een grote stap, maar dat is het in het geval van de drie jongens niet. De muziek verbindt de twee evenementen. Op de Havendagen zijn De Keijzers en Polderman gewoon in de Krepelstraat gaan draaien. De apparatuur werd voor het ouderlijk huis gezet en draaien maar. ,,Er stonden zo’n tachtig mensen bij ons in de straat met de laatste Havendagen”, herinnert Martijn de Keijzer zich. En als het op straat kan, kan het ook ergens anders. Vanwege goede contacten met zijn vaste stamkroeg De Stulp gooide Polderman er eens een balletje op om in het Renesser café plaatjes te draaien. ,,De Stulp was ook op zoek naar iets nieuws. Het is altijd een alternatief café geweest en het wilde meer house.” Zonder te vragen of er iemand kon draaien, zegde Polderman toe voor de eerste CLiKK-party in De Stulp.

Erik de Keijzer (als Nrico), gast dj Morriz en Polderman zelf (als Animal M) in de line-up schotelden de bezoekers een mooie avond voor. “Het was gelijk geslaagd en we hebben veel positieve reacties gehad”, blikt Erik de Keijzer terug. “Er waren tussen de tachtig en honderd mensen”, voegt Polderman er aan toe. ,,De sfeer was relaxed en vrij intiem. Het zit in de planning om het vaker te doen. Het target is één keer peer maand. Daarbij willen we ook steeds verschillende dj’s uitnodigen. Maar die moeten wel klikken met onze muziek.”