Logo wereldregio.nl

Kerkwerve zet zich in voor Braziliaanse straatkinderen

Hoe raakt iemand uit Kerkwerve verzeild in de sloppenwijken van Brazilië? Ga het gesprek aan met Jopie Kouwenberg en je komt er achter. Op een Belgisch terrasje ontmoette het echtpaar Kouwenberg een Braziliaans echtpaar. Een gemeenschappelijke interesse in het regenwoud mondde in 2000 uit in de Stichting Sao Tiago; een club die zich inzet voor de straatkinderen in Belo Horizonte.

Jopie Kouwenberg en haar man reizen veel. Toen ze de Braziliaanse sloppenwijken in 1996 voor het eerst ontdekte was ze diep onder de indruk. Straatkinderen worden aan hun lot overgelaten. Maar toen het paar twee jaar later nog eens afreisde naar dezelfde omgeving, stond het voor Jopie Kouwenberg wel vast dat er iets moest gebeuren. Of beter gezegd, dat zij er iets aan wilde doen. Twee jaar later had ze een eigen stichting en vond in Henk Kesteloo en Frans Babijn bestuursleden voor de stichting.

Het Braziliaanse echtpaar, dat Jopie in België had leren kennen, was bevriend met padre Tiago, de op 20-jarige leeftijd uit Nederland vertrokken Theo Leijen. Zestig jaar van zijn leven zette hij zich in voor de armen in de wijken. De man bouwde een dorpje in de stad, waar de bewoners zich veilig voelden. In zijn spaarzame vrije tijd kwam de inmiddels 83-jarige pater in 1992 naar Kerkwerve.

Jopie herinnert het zich als de dag van gisteren. Hij vertelde veel over zijn leven en zijn werk in Brazilië. Hij maakte diepe indruk op het echtpaar Kouwenberg; twee jaar later overleed padre Tiago en nam pater Carlos zijn werk over. Pater Carlos leeft zelf in de wijken waar kinderen in kartonnen dozen leven.

Het verhaal van de sloppenwijken heeft de familie Kouwenberg in haar greep. In haar huiskamer toont Jopie een kasboekje, waarin ze alle bedragen die ze krijgt noteert. ,,Het dorp leeft erg mee met de stichting. Pas nog belden er twee meisjes uit het dorp aan. Ze hadden met het zelf maken van kaarten zes euro opgehaald. Mooi is dat he?” De school, de kerk...overal is oog voor de sloppenwijk.

Maar het is nooit klaar in Brazilië. De stichting wil haar bijdrage leveren aan het neerzetten van een nieuw gebouw. En dat kosten vele duizenden euro’s. ,,Het moet er over vijf jaar staan,” vertelt ze. Wie nog een goed doel zoekt en zich tot de stichting aangetrokken voelt, kan bellen met Jopie Kouwenberg, telefoon 415686.