Logo wereldregio.nl

Peter Godrie (EilandSport) vanaf volgende week met sport in WereldRegio

‘Over sport in regio schrijven is het allermooiste wat er is’Anderhalf jaar na het verschijnen van de eerste editie van EilandSport gaat de populaire krant verder in WereldRegio. Vanaf volgende week dus twee pagina’s met actuele sport en achtergronden. Initiatiefnemer Peter Godrie van EilandSport heeft er zin in. ,,Natuurlijk is het een bijzonder moment als je met je eigen krant stopt, maar ik krijg nu de kans om mijn ideeeën over de sport voort te zetten en dat vind ik belangrijk.”

Godrie (39) heeft de sport in zijn aderen. Samen met zijn zus heeft hij altijd het belang van sport en bewegen meegekregen. En sport was voor hem rugby, judo en nu nog tennis en hardlopen. Volgens hem is dat voor een echte sportverslaggever onontbeerlijk. ,,Ik heb wel eens mijn twijfels over sportverslaggevers in de kuip. Het nemen van een penalty in een stadion met 50.000 mensen doet iets met een sporter. Ik denk dat ik dat wel kan aanvoelen.”

Nooit zelf die verslaggever in de Kuip willen zijn? Godrie twijfelt even. Aan de ene kant wel, zeker jaren geleden, maar tegenwoordig heeft hij zijn hart verpand aan de sport op het eiland. Na de school van journalist in Tilburg belandde hij na enige omzwervingen op Schouwen-Duiveland. Voor de Zierikzeesche Nieuwsbode en later de PZC versloeg hij sportevenementen. ,,Ik moest er wel even aan wennen, dat iedereen je kent, maar het is toch het mooiste als je zo dichtbij de lezers bent.”

,,Natuurlijk heb ik er wel eens van gedroomd om de Olympische Spelen te verslaan. Maar je moet ook kritisch op jezelf zijn en misschien is dat te hoog gegrepen voor me.” Maar tegelijkertijd constateert hij dat ,,ik zo’n verhaal eigenlijk best kan schrijven.” Het is dus meer de kleinschaligheid van een lokale krant, die hem aanspreekt.

,,Ik krijg wekelijks reacties van mensen, die blij zijn met wat ik doe,” legt hij uit. Maar de prijs is ook, dat hij kritiek moet incasseren als hij ergens niet geweest is. ,,Ja, je moet keuzes maken, maar daar kan ik goed mee leven hoor. Je kunt niet overal zijn.” Hij herinnert zich, dat hij de eerste thuiswedstrijd van de handballers van Delta Sport niet heeft bijgewoond. Hij had voor een golftoernooi gekozen. ,,Ach, dat krijg je dan wel te horen en ze vergeten dat je eerder met ze een uitwedstrijd hebt bezocht. Het hoort erbij.”

Een lokale (sport)journalist is een onderdeel van de samenleving. Toch heeft Peter Godrie niet het gevoel, dat hij daardoor minder objectief kan schrijven. En hoewel hem niet een-twee-drie een voorbeeld te binnen schiet, is hij ervan overtuigd, dat hij zich nooit geremd voelt in wat hij schrijft. Een sporter, die slecht presteert, leest dat terug in de verhalen van Godrie. Weer omdat hij als geen ander weet, wat de sporter door maakt als hij slecht presteert.

Zelf heeft hij zich vorig jaar aan een halve marathon gewaagd. Zijn tijd was 1 uur, 53 minuten en 2 seconden. Volgens zijn zeggen geen slechte tijd als kwam hij wel op de 500e plaats binnen. ,,Ik ben van plan ze vaker te gaan lopen.” En dat afzien herkent hij bij de sporters op het eiland.

Want hoewel Schouwen-Duiveland niet overdreven bedeeld is met echte topsporters, leeft de sport hier wel. ,,Lesley Kerkhove is natuurlijk de uitzondering. Dat is echt de sporter, die er met kop en schouders bovenuit steekt. Maar dat moet ook als je topsporter wilt zijn. Zij doet er echt alles voor.” Godrie kan er dan ook van genieten om een verhaal met haar te schrijven en heeft dat ook gedaan. Een verhaal dat verder gaat dan een verslag van een wedstrijd. De jaarlijkse sportverkiezing laat overigens ook een aardig arsenaal aan getalenteerde sporters voorbij komen.

Godrie straalt een enorm enthousiasme uit als hij het over sport heeft. De afgelopen weken heeft hij samen met zijn vriendin vakantie gevierd in Zuid-Afrika. Maar elke dag dacht hij na over zijn nieuwe sportavontuur. Nadenken over onderwerken, mailtjes en SMS-jes beantwoorden van eilandelijke sporters.

Maar de laatste editie van EilandSport is inmiddels bezorgd en volgende week maakt hij onderdeel uit van WereldRegio. ,,Ik herinner me, dat het initiatief om een eilandelijke sportkrant heel positief werd ontvangen. Ja, en daar stop ik nu mee. Weet je, je vist als kranten allemaal in dezelfde vijver. En WereldRegio en EilandSport delen een gemeenschappelijk belang: het eiland.”

Wat voor Godrie mede bepalend is geweest voor de overstap naar WereldRegio is de last die van zijn schouders valt. ,,Ik ben de krant indertijd begonnen om over de sport te kunnen schrijven. Maar ondertussen moet je advertenties verkopen, facturen versturen en de bezorging goed regelen. Daar ben ik nu van af en kan ik me volkledig richten op het schrijven van verhalen.”

Peter Godrie gaat wekelijks twee pagina’s sport schrijven. Daarnaast ondersteunt hij de algemene redactie met andere verhalen. ,,Ik kan prima ook over andere zaken schrijven, als het maar geen politiek is. Maar een algemene journalist laten schrijven over sport is een minder goed idee. Dat wordt meestal niets.”

Al duidelijk wat er volgende week in de krant komt. ,,Ja, ik denk het wel. Zaterdag speelt ZSC tegen SKNWK en zondag Zierikzee tegen Goes, zaterdag en zondagvoetbal. Dan moet ik volgende week niet met een wedstrijdverslag komen maar met sfeer en achtergronden. O, en ik ben ook al bezig met het jaaroverzicht voor de krant van 28 december.” De sport is in goede handen bij Peter Godrie.