Logo wereldregio.nl

Nieuwe gemeentesecretaris houdt vast aan ingezette koers

Marieke van den Heuvel zet in op ontwikkelen van organisatie Toen de stoel van de gemeentesecretaris in april van dit jaar vrij kwam, werd ze als snel binnenskamers gevraagd om erop te gaan zitten. Maar ze zei nee, de nu 45-jarige Marieke van den Heuvel uit Goedereede. Nog geen vijf maanden later zei ze ja. In 2001 trad ze in dienst bij de gemeente en nu zes jaar later is ze de hoogste baas. Zelfs zonder sollicitatieprocedure. In de achterliggende drie jaar heeft ze haar stempel al op de organisatie gedrukt door te starten met allerhande processen die de onderneming op een hoger plan moeten krijgen.

Ze zegt nooit de ambitie te hebben gehad om gemeentesecretaris te worden. ,,Ik zie mezelf meer als een echte ontwikkelaar en de rol van een secretaris is toch vooral beheersmatig. Wat minder dynamisch, zeg maar,” legt ze uit. Maar toen ze in mei als waarnemer aan de slag ging, smaakte het al vrij snel naar meer. ,,Ik zag dat je dingen ook van je af kunt organiseren.” En daardoor is er meer mogelijk dan ze dacht.

Marieke van den Heuvel heeft de gemeente in een roerige tijd leren kennen. De bodem van de schatkist is al jaren te zien, maar de ambities liegen er niet om. ,,Daar we doen wel allemaal aan mee, ambtenaren, raad en college.” Het gevolg is, dat zaken wel opgepakt worden, maar niet – of later dan beloofd – worden afgerond. Daar moet een einde aan komen, vindt Van den Heuvel.

Het lijkt dus aannemelijk dat ze dat in haar ‘sollicitatiegesprek’ met het college van burgemeester en wethouders heeft bedongen. ,,Zo wordt dat niet besproken. Zie het als een spel dat gespeeld wordt, maar je geeft natuurlijk wel aan dat we terug moeten in ambitie.” Iedereen is zich daar van bewust, denkt ze. ,,Je ziet het vaak bij gemeenten – daar is Schouwen-Duiveland niet uniek in – dat het geld meteen uitgegeven moet worden als er een meevaller is.”

En iets van die nieuwe stijl, die overigens al een aantal jaren doorklinkt in het gemeentehuis, bleek uit de gepresenteerde begroting. Burgemeester en wethouders willen eerst een studie naar de ambities van de raad. Eerst een lijst met wat echt opgepakt moet gaan worden en dan aan de slag. Dat betekent, dat besluiten wat langer op zich laten wachten, maar het sluit wel aan bij de visie van Van den Heuvel.

lees het volledige interview in WereldRegio van 9 november