Jos en Marion van den Boogert van Jachthuis Noordgouwe

Algemeen

‘Politie heeft bij wapenbezitters niet eens huiszoekingsbevel nodig’Het is wel het laatste wat je in een klein dorp als Noordgouwe verwacht, een wapenwinkel. En toch verdienen Jos en Marion van den Boogert in de Brouwerijstraat hun boterham met de verkoop van vuurwapens. Een assortiment van honderden wapens staat uitgestald en wacht op een koper. Voor een paar honderd euro gaat een vuistvuurwapen over de toonbank. Maar voordat een wapen de winkel verlaat, is er een heel circus aan formaliteiten doorlopen. Want de handel in wapens is in Nederland aan strenge regels gebonden.

En dat is maar goed ook, vindt het echtpaar Van den Boogert. In grote lijnen kent de wapenhandel twee doelgroepen. De jagers en de leden van sportverenigingen. Van den Boogert legt uit dat Nederland zo’n 35.000 jagers kent en een dubbel aantal leden van schietverenigingen. Logisch dus, dat die tweede groep van groot belang is voor de onderneming in Noordgouwe. De naam het Jachthuis geeft in dat opzicht een wat vertekend beeld. Want wie in de Brouwerijstraat alleen de klassieke jachtgeweren verwacht, kan zich laten verrassen met een bezoek.

In een grote glazen vitrine staan tientallen vuurwapens uitgestald. In alle soorten en maten en kalibers. De collectie spreekt tot de verbeelding. Vuurwapens hebben nu eenmaal een bijzondere aantrekkingskracht. ,,Vooral bij mannen’’, vertelt het echtpaar. Er zijn niet zoveel vrouwen die wapens kopen. En dat uit zich ook op de momenten dat de winkel open is. Via het antwoordapparaat van de zaak wordt wervend over de koopavond op de donderdag gesproken. Koopavond voor wapens? Jos van den Boogert: ,,Ja, onze klanten hebben de pech dat ze allemaal werk hebben. Op donderdagavond is het altijd erg druk. En vrouwen zien het in de regel niet zitten om op zaterdag met hun man naar ons toe te komen.”

Een rondje door de zaak leert al snel dat de variatie enorm is. Ook de productenlijst op internet geeft dat beeld. Een zwarte Walter G22 kaliber .22 is er al voor de prijs van 399 euro. Wie meer voor een Beretta PX4 voelt, legt bijna 800 euro op tafel. Jos van den Boogert geeft toe dat vuurwapens eigenlijk helemaal niet zo duur zijn. In het illegale circuit worden er enorme bedragen neergeteld voor wapens. Maar wie op een wettelijke manier aan een wapen wil komen, kan het zo goedkoop en duur maken als hij zelf wil. Het echtpaar laat regelmatig weten blij te zijn met de manier waarop Nederland het allemaal geregeld heeft. [banner]

Meer nieuws