CDA Schouwen-Duiveland moet duidelijke koers gaan uitzetten

Algemeen

Voorzitter Van Veldhuizen: ,,Het woord is tot kunst verheven en daar hebben wij nog een slag te maken.’’

Het CDA op Schouwen-Duiveland gaat de komende periode alles op alles zetten om haar boodschap beter bij de kiezer te krijgen. De partij heeft op dit moment vier van de 23 raadszetels en dat kunnen er volgens voorzitter J. Van Veldhuizen ,,best wat meer zijn als je naar het landelijk succes van de partij kijkt.’’ Het eilandelijke CDA heeft een groot aantal prominente leden geïnterviewd met de vraag welke kant het met de partij op moet. De uitkomst is volgens voorzitter Van Veldhuizen duidelijk. De kernthema’s worden solidariteit, gerechtigheid, rentmeesterschap en gedeelde verantwoordelijkheid. Stoere kreten, maar volgens Van Veldhuizen ,,is het woord ook tot een kunst verheven’’ en daar ligt ook voor de CDA-raadsleden een uitdaging. Van Veldhuizen is de eerste om toe te geven, dat een gemiddelde raadsvergadering niet echt spannend genoemd kan worden.

Voor het grote publiek is wethouder R. Van der Wekken het gezicht van het CDA. Uitgerekend Van der Wekken kreeg afgelopen weken de wind van voren in de discussie over het wel of niet sluiten van de gymzaal in Haamstede. Maar Van Veldhuizen wil geen verkeerd woord horen over ‘zijn’ wethouder. ,,Roel is geen flapuit. Hij weet zijn woorden goed te kiezen en spreekt in korte zinnen. Dat spreekt mensen wel aan.’’ Maar de tegenstanders van de sluitel van de gymzaal denken daar blijkbaar anders over. ,,Het is in de gemeentepolitiek nou éénmaal zo, dat je de ene week bejubeld wordt met het bestemmingsplan buitengebied en de andere week aangepakt wordt voor een klein puntje in Haamstede en je huiswerk moet overdoen.’’

[banner]

De vanzelfsprekendheid, waarmee raadsleden hun ontzag al bij een aanstelling op een presenteerblaadje krijgen is voorbij. Volgens Van Veldhuizen moeten raadsleden zich iedere dag weer bewijzen en dat is volgens hem geen gemakkelijke opgave. Daarnaast heeft het dualisme haar intrede gedaan in 2002. De gemeenteraadsfracties kregen meer speelruimte in d eraad en hoefden hun wethouder of hun coalitie niet meer als vanzelfsprekend te volgen. Het CDA met name heeft op die onafhankelijkheid stevig ingezet. De partij zetten de coalitie een aantal keren onder druk door niet in te stemmen met het akkoord van de ‘regeringspartijen’. Van Veldhuizen is meer de man van de coalitie. Afspraken die gemaakt zijn moeten worden nagekomen.

Fractievoorzitter B. Flach noemt hij met name. ,,Zij heeft bij zich, dat ze voor de burger moet opkomen. En dat begrijp ik, maar dat is wel iets anders dan het algemeen belang. De steun aan de coalitie is erg belangrijk.’’ Maar Van Veldhuizen zegt het gevoel te hebben, dat de CDA-fractie wel verandert en steeds dichter bij het college staat.

Lees verder in Wereldregio van vrijdag 12 oktober

Meer nieuws