Logo wereldregio.nl

Ronde van Bruinisse staat na spannende editie weer op kaart

  Actueel SD|Sport

Drie jaar lang moesten wielerliefhebbers in Bruinisse en omstreken er op wachten: een finish van een amateurcriterium in de Dorpsstraat.

Het wachten, na twee jaar zonder koers vanwege corona, werd beloond want in en rondom het centrum voltrok zich een heerlijke wedstrijd met ontsnappingen, grote verschillen, een opvallende ‘schaatsverschijning’ en een renner in vorm: winnaar Rico van Damme (foto).
Dit alles gebeurde in het tweede deel van het criterium want in het eerste uur reed het peloton bijkans ‘op het gemak’ haar rondjes. Het bleek slechts een opmaat naar een wervelend tweede gedeelte dat onder goede, droge en warme omstandigheden gestalte kreeg. Het begon met een ontsnapping van Rico van Damme uit Yerseke en Remco Schouten. Nou ja, ontsnapping, ze slopen halverwege ineens weg uit het peloton en namen elke ronde erna beetje bij beetje wat meer voorsprong tot het verschil ongeveer achttien seconden bedroeg. Dat leek met nog vijftien ronden te gaan een redelijk veilige marge totdat drie renners zich losrukte uit het peloton. Het drietal, bestaande uit Jasper de Laat, Tim den Braber en Tijmen Snel (inderdaad, de schaatser uit Amsterdam die in maart meedeed aan het WK sprint), wisten elke ronde wat meer van de voorsprong af te knabbelen.
Toch hadden ze bijna tien ronden nodig om het leidende duo bij te halen. Ondertussen was uit het peloton een nieuwe, wat grotere groep bezig het tweede groepje op te ‘zoeken’. Zo kwam het een paar ronden voor het einde tot een soort van hergroepering maar daar hadden Van Damme en Schouten al snel geen zin meer in.
Alsof het ze bijna geen moeite kostte, drukten ze gezamenlijk het gaspedaal in en stoven er vandoor. Binnen een paar ronden sloegen ze een groter gat dan die eerdere achttien seconden en mochten ze samen uitmaken wie na drie jaar weer de beste wielrenner in Bruinisse zou worden. De twee waren al bekend met elkaar want op Tweede Paasdag werden ze tweede en derde tijdens de Grote Ronde van Gerwen. De de te kloppen man was echter Van Damme omdat de Yersekenaar in dit voorjaar ook al de beste was in Oud-Vossemeer. Zijn vorm toonde hij in de eindsprint op de Dorpsstraat.