Logo wereldregio.nl

Schaker Spiegels trekt initiatief weer naar zich toe

  Actueel SD|Sport

Ronde negentien van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee was Sjaak Spiegels gunstig gezind.

Zelf versloeg hij upcoming-man Michel Melkert (rechts op foto) terwijl zijn naaste achtervolger Martin Krijger zich verslikte. In het gevecht om de vierde plaats liet Marnix den Boer zijn tanden weer zien en ook Peter de Vrieze komt er weer aan.
Koploper Spiegels’ verklaring achteraf was heel simpel: Melkert koos een variant van de Caro Kann waarbij Melkert met zwart een dubbelpion krijgt. Wit heeft daardoor de mogelijkheid op een vrijpion. Zo legde Cruyff het voetbal ook uit, da’s simpel. Dit strategische inzicht deed Spiegels (links) een remiseaanbod weigeren en zo kwam het ook uit.
De ernaast zittende Krijger zag het gebeuren en was zelf intussen een groot voordeel kwijt geraakt. Zijn tegenstander Kees van den Nieuwendijk had een loper geofferd om aan de grote druk te ontkomen. Krijger ging op het aanbod in en offerde zelfs zijn dame tegen een toren. Dit was overmoedig, Van den Nieuwendijk ontworstelde zich aan de druk en won.
Na de derde plaats valt er een gat maar de strijd om de vierde plaats is groot. Eén overwinning is een kleine veertig punten waard dus de ranglijst kan per ronde verschuiven en er zijn nog zes ronden te gaan. Marnix den Boer versloeg concurrent Jac Weeland en staat nu gedeeld vierde. Peter de Vrieze klom ook op de ranglijst door met enig geluk Fokko Baakman te verslaan.
Paul Greefhorst, vorige week nog in het nieuws door de kortste partij van het jaar (acht zetten) te verliezen, herstelde met een moeizame overwinning op Marianne Blinde. Zij gaat wekelijks vooruit en leek nu Greefhorst langzaam maar zeker te wurgen maar hij kon net nog ontsnappen toen Blinde even losliet.