Logo wereldregio.nl
Foto:

Van den Nieuwendijk nieuwe leider schaakstrijd

  Actueel SD|Sport

Kees van den Nieuwendijk is de nieuwe lijstaanvoerder na een benauwde zege op Marnix den Boer tijdens de vijfde ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee.

Sjaak Spiegels en Jac Weeland volgen maar ook Mark van Rooten en Pieter-Jan van Strien wisten zich bij hen te voegen na een mooie zeges.
Spiegels is al heel lang ongeslagen en wil dat ook graag zo houden. Maar dat gaat niet vanzelf, daar moet hij wel wat voor doen. Dan komt hij met enige regelmaat met een nieuwe opening, om de tegenstanders niet teveel kans te geven zich goed voor te bereiden. Zo heeft Spiegels nu een opening die eigenlijk nog maar sinds een jaar of zes algemeen gespeeld wordt. Het leverde hem nu tegen Jac Weeland een pion op, maar deze wist door slim met een toren te goochelen deze terug te winnen. De overgebleven stelling leek zelfs licht in het voordeel van Weeland. Maar omdat beiden niet veel bedenktijd meer over hadden besloten ze de vrede te tekenen.
In een Siciliaan raakte Marnix den Boer een pion kwijt maar kreeg wel een betere stelling. Maar het lukte hem niet dit voordeel uit te buiten hoewel hij er veel bedenktijd aan besteedde. Bij het ingaan van het eindspel had tegenstander Kees van den Nieuwendijk zijn pion meer behouden en verloor Den Boer door tijdsoverschrijding.
Martin Krijger offerde twee pionnen tegen Mark van Rooten maar kon het verkregen ruimtevoordeel niet goed benutten. Van Rooten gebruikte zijn bedenktijd goed en vond telkens een sterke weerlegging. Op het eind nam Krijger teveel risico en moest dit bekopen met dameverlies, en gaf op.
Peter de Vrieze maakte een fout op de achttiende zet maar kon zich er nog net uit redden. Het had wel een grote afruil tot gevold wat het spel simpeler zou moeten maken. Zou je zeggen, maar plots blunderde Frans Nijman een dame tegen een toren weg. Over en uit.
Pieter-Jan van Strien (links op de foto) en Dick Doeswijk (rechts) hadden blijkbaar besloten de opening en het middenspel te laten voor wat het was en alle energie in het eindspel te steken. Dit was razend moeilijk en Van Strien kreeg na agressief spel een Plus-stelling. Doeswijk probeerde nog door dameruil het gevaar te bezweren maar het mocht niet baten. Hij gaf op.