Aad van der Wouden
Aad van der Wouden

Oud voor nieuw

Column

In nog geen jaar tijd is de gemeente jaarlijks meer dan 2,2 miljoen euro extra kwijt aan de betaling van haar ambtenaren.

Een forse salarisverhoging die de bonden door de toenemende inflatie hebben bedongen. Dat gun ik de mensen van harte. Alle beroepsgroepen proberen via een verhoging van het loon de eindjes aan elkaar te knopen.
Het gemeentebestuur daarentegen mag bij zichzelf wel te rade gaan hoe hiermee om te gaan. De druk op de begroting wordt wel steeds groter. De belastingdruk is best hoog, al laat wethouder Joppe (financiën) weten dat de gemeente maar vier tientjes hoger zit dan gemiddeld in Nederland. Dat zal best, maar het waterschap heeft ook steeds meer nodig.
Ieder bedrijf kijkt naar haar bedrijfsvoering als er ‘onvoorzien’ meer uitgaven zijn. Overheden zijn daar minder goed in. Maar er is niks mis met het principe dat extra uitgaven ergens anders weggehaald kunnen worden. Oud voor nieuw heet dat. De gemeente moet eens kijken welke uitgaven misschien gestaakt kunnen worden. Kan het met wat minder mensen bijvoorbeeld. Die discussie kun je beter nu voeren dan wanneer het financieel minder gaat.
Want Joppe is de eerste die bij de presentie van de jaarcijfers en de kadernota (een voorbode van de echte begroting) toegeeft dat er nog veel onzekerheden zijn. De enige zekerheid die er volgens mij al wel is, is dat het rijk de komende jaren fors moet gaan bezuinigen en er dus minder naar de gemeenten komt.

Meer nieuws