Afbeelding

Stappen

Column

Stel: je bent 54 en je mag weer een keer naar Renesse toe. Met een groep vrienden even weer net als vroeger het uitgaansleven proeven, want alleen uit eten, nee dat kan natuurlijk niet.

Met opengevallen mond betreden we het Sodom en Gomorra van vroeger. Het is elf uur en je ziet er nog geen kip. En wat veel erger is… er is maar 1 tent open… geen disco’s geen afgeladen barretjes, alleen in de Stulp kun je terecht. En daar loopt de boel pas om half twaalf vol….ongelofelijk… hoe anders was dat op mijn twintigjarige leeftijd. Waar ik ooit begon om met het brommertje langs de Gruttenpikker te gaan op Zonnemaire, na een vroeg happy hour en een gevulde maag bij café bommenede nog even naar het Anker op Brouwershaven. Later naar de Steeg en Old Dutch in Zierikzee, daar kon je nog ongegeneerd door brievenbussen pissen bij de buren (je schaamt je kapot). Op den duur Renesse ontdekt, waar Trinity (daar liep ik blijvende gehoorschade op), ’t Roefke, de Game van ome Leen en Pinky’s ons tot eenzame hoogte lieten stijgen. Vaak binnendoor terug met de auto, over Ellemeet waar mijn vriend me steevast op de Schelpweg vroeg of we bij dokter Slegers reden, die beste man woonde op Noordgouwe dus enigszins van het padje waren we wel…..

Waar wij als jonge kerels het voor het uitkiezen hadden, is dat nu voor de hedendaagse jeugd heel andere koek. Disco’s en clubs zijn ver te zoeken. Leuke kleine barretjes vind je ook maar een enkele, en als je ze al vindt dan moet je een heel goed salaris hebben om een aantal avonden in de maand te kunnen bekostigen. Dus thuis of in een keet indrinken dat is wat nu veelvuldig gebeurt, want drinken doen ze toch en echt niet vanaf 18 jaar, maak dat de kat maar wijs…

Vele verboden en weghalen van gelegenheden heeft dus een averechts effect. Want drinken doen ze toch. Illegaliteit wordt op deze manier uitgelokt. Dance en andere feesten beginnen pas rond de klok van elf uur en gaan door tot de volgende morgen. Ze moeten daar tegenwoordig ook nog een flink eind voor rijden. Zo is er veel jeugd veel en lang onderweg om vertier te zoeken. Kan dat niet anders?

Wat was er mis met de eilandelijke schuurfeesten van de vroegere PJZ, en met een soos zoals Trace in Scharendijke was? Brogum doet nog steeds zijn best en timmert iedere keer weer iets leuks in elkaar. Behoefte onder de jeugd voor lokale feesten is zeker nog aanwezig getuige de opkomst bij de laatste Aemstie, en ik denk dat koningsnacht op Zonnemaire ook zijn happy hour weer kent…

Meer nieuws