Jan Greijn
Jan Greijn

Bijvangst

Column

Als Odysseus, de Griekse held die over zee dwaalde, echt in Zeeland was geland, zoals een Leidse burgemeester ooit vermoedde… áls dat zo was geweest, zouden de Zeeuwen fantasie meer zijn gaan koesteren. Hier begint de fantasie vaak pas als de sterke drank op tafel staat.

Het is een boeiend verschijnsel, fantasie. Kun je fantaseren wat je niet kent? Mijn goede vriend B. komt altijd met het verhaal dat de Maya’s in Zuid-Amerika de galjoenen van de Spanjaarden niet zagen, toen die hun continent binnenvielen. Omdat ze geen grote schepen kenden - ze hadden slechts kano’s - zagen ze de vijandelijke schepen niet. Is de theorie.

Daar zit in wezen wat in. Moet zelf dan denken aan de uitdrukking ‘wat de boer niet kent, vreet-ie niet’. Het is erg menselijk om wat je niet kent, niet te (willen) zien - of te eten. We hebben net verkiezingen achter de rug, en veel mensen zullen nu pas zien wat en wie ze gekozen hebben.

Ik haal er mijn moeder even bij. Die koos natuurlijk nooit verkeerd, stond stevig in heur schoenen, maar toen ze op bezoek aan het Zijpe plots duikers uit het water zag komen, raakte ze even de kluts kwijt. Ze had nog nooit duikers gezien en viel even stil, alsof ze het onbekende beeld een plek wilde geven. Na uitleg kwam de verbazing pas. Toen zág ze ‘t pas.

Mijn moeder had ‘t ook niet zo begrepen op fantasie. Het moest allemaal kloppen; waar ik zelf ook een liefhebber van ben. Maar in mijn jonge jaren riep mijn moeder me vaak tot de orde als ik mijn fantasie de vrije loop liet. ‘Fantast’, riep ze dan. En dat was niet complimenteus bedoeld. Helaas.

Jan Greijn

Meer nieuws