Notaris Lettinga
Notaris Lettinga Foto:

Notaris vertelt over het levenstestament

Algemeen

Je staat er het liefst zo weinig mogelijk bij stil; dierbaren die overlijden of door bijvoorbeeld dementie wilsonbekwaam worden. Toch verdient het alle aandacht. Juist daarom komt notaris Sander Lettinga maandag 29 april naar het Odensehuis in Zierikzee. Hij verzorgt een inleiding over het levenstestament, de volmacht en het mentorschap.

Het goed regelen van zaken voordat zich een moeilijke situatie aandient, is van groot belang. Want wie beheert de financiën om eens een voorbeeld te noemen. In het levenstestament kan het worden beschreven. In zo’n testament is er ook aandacht voor de keuze voor wel of geen medische behandeling of reanimatie, maar ook persoonlijke wensen zoals de verzorging van een huisdier en wensen rond de uitvaart. Een levenstestament heeft ook consequenties voor de belastingdienst en de zorg. Wie het niet goed regelt loopt het risico dat er hoge verpleegkosten gerekend gaan worden bijvoorbeeld.

‘’Wij hechten er als kantoor grote waarde aan en wijzen onze cliënten er altijd op,” aldus Lettinga. Dat maakt dat veel cliënten van zijn kantoor zich hebben voorbereid. ‘’Maar er zijn ook mensen die toch eerst even de nieuwe keuken in het huis willen regelen,” met als gevolg dat het levenstestament op de achtergrond raakt.

Het is ook zaak om na te denken over een testament als iemand nog wilsbekwaam is. En met dementie op de loer is het dus van extra groot belang om tijdig aan de slag te gaan met het vastleggen van afspraken. De notaris kan daarin adviseren. Bijvoorbeeld over de gevolmachtigde en de toezichthouder. Ook vertelt hij in het Odensehuis over het mentorschap, dat zich vooral richt over de zorg over de betrokkene.

De lezing begint om 15.30 uur en is gratis. Meer informatie of aanmelden kan via coördinator Pauline Klerkx (06-42848241) of mailen met info@odensehuis-sd.nl

Meer nieuws