Rico van Damme troeft in de eindsprint in de ronde van Bruinisse Klaas Meekma en Tim Bierkens af.
Rico van Damme troeft in de eindsprint in de ronde van Bruinisse Klaas Meekma en Tim Bierkens af.

Weer Van Damme in kletsnatte en ‘olympische’ ronde Bruinisse

Sport

“Ik was blij dat de wedstrijd werd ingekort.” Nog blijer was Rico van Damme met een ‘kletsnatte’ zege in Bruinisse.

De ronde van Bruinisse is wel eens onder betere omstandigheden verreden. Toch stonden er zaterdag tijdens de 51e editie ruim zestig renners aan het vertrek in de Dorpsstraat. Niet de minsten trouwens. Daar stonden onder meer Nederlands kampioen bij de elite zonder contract (Tom Vermeer), de winnaar van 2022 (Rico van Damme), een IJslands kampioen en last but not least Matthijs Büchli. Hij is meervoudig wereldkampioen op de baan en werd met Nederland in 2021 olympisch kampioen teamsprint.
Om maar even met hem te beginnen, de organisatie was uiteraard erg blij dat ze Büchli ineens op de online-inschrijvingen zagen verschijnen. Immers, een olympisch kampioen op ‘Bru’ komt niet dagelijks voor. Büchli is overgestapt naar wegwielrennen en moet dan ook dagen zoals deze doorstaan. Vanaf de start regende het bijna onophoudelijk. Halverwege was het enkele minuten droog en een paar ronden voor de finish hield het pas op met regenen. Daarvoor al had de wedstrijdleiding in al haar wijsheid besloten het amateurcriterium met elf ronden in te korten. Dat kon niet voorkomen dat het inmiddels flink uitgedunde peloton een korte hagelbui op zijn nek kreeg. Al voor het inkorten van de koers had Büchli al een verstandig besluit genomen. Ongeveer halverwege de wedstrijd zette hij zijn fiets aan de kant bij restaurant Storm.
Het mag nog een wonder heten dat er onder de winterse en kletsnatte omstandigheden van zaterdag weinig fysieke schade onder de renners is ontstaan. Slechts een keer werd de EHBO naar de jurybus geroepen. De coureurs koersten derhalve met verstand. “Het was zwaar”, zo begon winnaar Van Damme na afloop. “De regen maakte het extreem zwaar. Op een gegeven moment was iedereen gewoon verkleumd: ikzelf in ieder geval behoorlijk. Dat maakt het ook gewoon gevaarlijk en ook lastig.”
Het maakte het ook lastig om weg te komen of een verschil te kunnen maken. Alle renners zagen het heilloze van deze wedstrijd in en namen geen risico’s. Er waren wel pogingen om te ontsnappen maar nooit werd het gat groter dan enkele seconden. Op de helft van de koers had zich, mede door de zware omstandigheden, een groep van zestien renners afgescheiden. Zij ging uitmaken wie de Bruse ronde van 2024 zou gaan winnen. Ook hieruit wegkomen was niet te doen, ervoer ook Van Damme. “Het was meer temporiseren voor die bochten. In de bochten probeerde ik niet te veel te remmen en dat werkt het beste. Het kwam een beetje op interval aan. Na elke bocht optrekken en kijken wie dat het langste volhoudt. Dat ligt me wel goed.”
Zo brachten de renners uit de kopgroep elkaar naar de finish. Met zestien man doken ze de laatste ronde in waarbij Van Damme het beste eindschot had en voor de tweede keer na 2022 zegevierde in Bruinisse. “De laatste ronde was wat hectisch maar ik kon wel goed positie kiezen. Door wat verkleumde handen kon ik lastig schakelen maar gelukkig nog genoeg om de overwinning te pakken”, lachte de winnaar uit Yerseke.

Meer nieuws