Afbeelding

Verrassingen blijven aanhouden in schaakstrijd

Sport

In het nog prille nieuwe seizoen van schaakvereniging Zierikzee vielen in de eerste twee speelronden van de interne competitie al de nodige verrassende resultaten te noteren.

Zo ook in de derde. Peter de Vrieze moest zijn meerdere erkennen in Laura Melkert, die ondanks een stuk achter de volle buit wist binnen te hengelen. Erik de Vrieze wist daarna voor het eerst in negen seizoenen te winnen van Jac Weeland. De topdrie wordt gevormd door Sjaak Spiegels, Michel Melkert en Paul Greefhorst.
Laura Melkert (links op foto), met wit, speelde op de achtste zet loper f4. Dit was niet goed want het gevolg was dat er een pion vork kwam met het paard dat op d5 stond en De Vrieze (rechts) een paard tegen een pion opleverde. De vreugde was van korte duur want een aantal zetten later had De Vrieze in de gaten dat zijn stelling op de dame vleugel slecht was, met als gevolg een doorgebroken pion en verlies van een toren. De Vrieze probeerde van alles maar Melkert liet zich niet gek maken en won verdiend met mat.
In de opening werd verschillende keren geprobeerd door Spiegels, met zwart, de dame af te ruilen. Den Boer sloeg dat aanbod meerdere keren af, in verband met ontwikkelingsvoordelen voor Spiegels. Maar toch moest wit zijn meerdere erkennen, want zijn damesvleugel was verlamd waardoor spiegels de druk opvoerde en een paard won en vervolgens ook de partij.

Meer nieuws