Jeugdigheid nekt Bruse Boys in seizoensouverture

Twee te grote persoonlijke fouten hebben Bruse Boys de overwinning gekost tegen VVC’68.

Lucas Hanzen hoorde Ronald Zwager (”Lucas, niet opbouwen in je eigen ‘zestien’”) wel degelijk, maar richtte zijn blik niet naar de kant. De speler van Bruse Boys wist maar al te goed dat zijn niet geslaagde actie - hij wilde nog een Halsterse speler voorbij in plaats van af te spelen - de 0-1 van VVC’68 had ingeleid.
De mislukte actie van Hanzen in de 22e minuut was één van de twee persoonlijke missers deze middag op sportpark Volharding. “Bij de tweede goal stonden er ook drie man vrij”, haakte Zwager, voor één keer de vervanger van coach Michel Maaskant, in op andere fouten van de jeugdige derdeklasser uit Bruinisse. “Ik snap dat niet. Dat is gewoon overzicht en inzicht. Maar dan loop je wel continu achter de feiten aan.”
De fout van Hanzen werd na een minuut al weggepoetst door Aart de Waal. In de verre hoek gaf hij met een schuiver de goalie van VVC’68 het nakijken. Zijn doelpunt, en later de treffer van Kempe, ten spijt, op aanvallend gebied creëerde Bruse Boys te weinig. Daarvoor miste ze de geblesseerde spits Jarno van Nieuwenhuize en de creatieve middenvelder Mats Willemse, die vrijdag trouwde in Oostenrijk. Wel aanwezig waren Jasper Fonteine die het hele vorige seizoen niet had gespeeld en Rudo van den Berge die zelfs vijftien maanden niet in wedstrijdverband speelde.
Met en zonder de genoemde spelers moest Bruse Boys toezien dat VVC’68 wel mogelijkheden kreeg. Niet lang na de 1-1 raakte de Halsterse ploeg de lat, tien minuten voor rust bekroonde het een goed lopende aanval niet en ongeveer even zo lang de pauze stond de paal een nieuwe goal van VVC’68 in de weg. De tweede goal, waar Zwager dus op inhaakte, viel alsnog en vier minuten erna ging Kenneth Boogerd, de tweede te grote persoonlijke fout, opzichtig de mist in. De Bruse Boys-keeper schatte een voorzet cq. schot vanaf de zijlijn helemaal verkeerd in: 1-3 in de 66e minuut.
Met de derde tegengoal had VVC’68 de wedstrijd zo goed als zeker in handen en ging de ervarenheid een stevige rol spelen. Zwager: “Je ziet gewoon verschil in volwassenheid, niet zo heel veel in kwaliteit. Wedstrijden gaan om details. Deze jonge ploeg moet daar aan werken en daarmee ook meer vertrouwen uitstralen”.
Tien minuten voor tijd maakte Bas Kempe nog wel de 2-3 maar VVC’68 wekte niet de indruk daarvan in paniek te raken. Sterker nog, het gebruikte haar slimheid om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Hierbij speelde Boogerd ook nog een kleine hoofdrol. Hij liet zich uit de tent lokken en duwde een speler uit Halsteren tegen de grond. Er zijn genoeg scheidsrechters die daar rood voor trekken, maar de leidsman van deze middag hield het ‘slechts’ bij geel. Zwager kon daar wel mee leven. “Ik vond rood nu overdreven gezien het wedstrijdbeeld. Het was een beetje uitgelokt, maar rood voegt daar niets meer aan toe. Maar daar zullen de meningen over verdeeld zijn.”