Afbeelding

Brouwershaven in ondertal brengt Duiveland ten val

Sport

Volkomen onnodig en onverwacht heeft Duiveland een bijna zekere overwinning op en in Brouwershaven door de handen laten glippen.

De thuisploeg sloeg in het laatste kwartier, nota bene met een man minder, toe. Dat gebeurde vooral door toedoen van de soms ongrijpbare Martijn Dalebout, die vrijwel direct een reëel beeld van de wedstrijd schetste en niets of niemand spaarde. “We gaan het niet hebben over een goede wedstrijd”, lachte de Brouwse voetballer. De lach had niet zo zeer te maken met zijn twee treffers na 0-2-achterstand in de 75e minuut, maar vooral omdat zijn ploeg de eerste winst van het seizoen 2022/2023 boekte: na al drie nederlagen en vijf gelijke spelen. Dalebout ging verder: “Het was een draak van een wedstrijd. Ik heb geen pepernoot geraakt”.
Nou, geen pepernoot. Daar deed hij zichzelf mee tekort: bij 0-2 voor Duiveland schoot hij een strafschop feilloos en hard binnen in het doel van de Oosterlandse keeper Simon de Bruine en zorgde hij voor het slotakkoord.
Niemand op sportpark Onder de Molen zag de zege van Brouwershaven aankomen. Niettemin draaide het duel in de laatste vijftien minuten en blessuretijd, waarin niets verheffends gebeurde, honderdtachtig graden om.
Je mag best stellen dat de wedstrijd tot de 75e minuut weinig verheffend was. Qua kansen en mogelijkheden waren Duiveland, tot zaterdag de gedeelde nummer twee, en Brouwershaven, tot de derby twaalfde in de vierde klasse B, redelijk in evenwicht. Meest opvallende man voor rust (en ook vlak erna) was Duivelander Robbert de Bruine. De aanvoerder kwam tot een schotje en een schot op het Brouwershaven-doel en verijdelde op zijn eigen doellijn een goede poging van de thuisploeg.
Dezelfde De Bruine schoot in de 47e minuut van buiten het zestienmetergebied via de binnenkant van de paal de 0-1 binnen. Jerom Theijssen kreeg drie minuten later een optie om van dichtbij raak te koppen maar deed dat veel te slap. Na een uur spelen controleerde Jordi Wesdorp aan de linkerkant van de Brouwse defensie de bal met links, kapte zijn tegenstander uit en krulde met rechts de bal heerlijk in de rechterbovenhoek: 0-2.
De wedstrijd leek gespeeld, ook toen Dalebout de 1-2 uit strafschop maakte. “Zo voelde het ook een beetje. Zo van: daar gaan we weer”, doelde Dalebout op weer een aanstaande nederlaag of gelijkspel. Over de strafschop was hij duidelijk. “Ik denk dat het een pingel was, maar makkelijk gegeven. Als de scheidsrechter hem niet had gegeven, was het ook wel prima geweest.” Duiveland-coach Jordy Heikens: “De penalty tegen betwist ik, maar dan is er nog niets aan de hand”.
Kort na de aansluitingstreffer leek Brouwershaven de ‘aansluiting’ weer verloren te hebben omdat Luc Mabelis rood kreeg. Dalebout: “Het is moeilijk te zeggen of ik hem helemaal terecht vond, maar het was natuurlijk belachelijk inkomen. Hij had geel met een rood randje kunnen geven. Luc is gewoon te laat. Ik denk dat de scheids het goed zag”.
Rood of niet, Brouwershaven wilde niet van opgeven weten en kwam ietwat gelukkig aan de 2-2 door Theijssen die een rollertje produceerde waarin De Bruine niet helemaal goed het oog in had. Twee Duiveland-spelers probeerden met de moed der wanhoop de bal voor de doellijn weg te halen maar belandden net als de bal in het net. “Waar het mis gaat”, stelde Heikens de wedervraag. “Dat is een hele goede. Tegen tien man laten we ons gewoon elke keer even verrassen. Ik heb geen idee hoe het komt. Ik ben in ieder geval zeer pissed. Laat dat even duidelijk zijn. Het mag ons gewoon niet overkomen.”
Vlak voor tijd ging het helemaal mis voor Duiveland omdat Dalebout de diepte in werd gestuurd, twee Oosterlanders keurig achter zich liet en van dichtbij De Bruine door zijn benen speelde: 3-2. “Het hele seizoen valt het niet onze kant, bijvoorbeeld een penalty tegen in de 95e minuut tegen Westhoek. Nu zit het eindelijk een keer mee. Dan is de ontlading ook echt groot.”
Heikens: “We hadden geen beste dag vandaag. Met 0-2 voor is er niets aan de hand. Dan moet je gewoon de volwassenheid hebben om het uit te voetballen. Dat hebben we nagelaten. Het is een derby en hun trainer komt van Duiveland. Die gasten zullen doorgaan tot de laatste minuut. Daar waren we voor gewaarschuwd en het overkomt je toch. Dan is het heel zuur.”

Meer nieuws