Afbeelding

Topvier schaakstrijd houdt elkaar in evenwicht

Sport

De bovenste vier spelers van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee hebben elkaar in de twaalfde speelronde in evenwicht gehouden.

De kopgroep blijft dan ook ongewijzigd, met Sjaak Spiegels in leidende positie gevolgd door Martin Krijger, Aloys Kersten en Michiel Broere. Jac Weeland profiteerde met remise misschien wel het meest en klom naar de vijfde plaats. Michiel Broere, pas een half jaar lid van de vereniging, blijft uitstekend presteren en pakte remise tegen Krijger en behield zo zijn vierde positie.
In de opening startte Sjaak Spiegels (rechts op de foto) met wit een pionnen-aanval in het centrum tegen Aloys Kersten. Hierop maakte Kersten een fout door zijn koning veilig verder in de hoek te zetten maar verloor hierdoor een pion in het centrum. Wit probeerde zijn pion voordeel te behouden door verder te slaan met zijn pion. Hierdoor kon zwart zijn stukken beter ontwikkelen. Wit stuurde aan op een afruil van de lichtere stukken en er ontstond een stelling waarin Spiegels een pion meer had en het loperpaar tegen twee paarden. De pluspion was een geïsoleerde pion die continue verdedigd moest worden waardoor de witte lopers niet lekker konden ontwikkelen. Met veel moeite winst Spiegels zijn lopers te activeren en besloot toen een aanval op de damevleugel in te zetten. Hierdoor werd het verband uit zijn pionnenstructuur gehaald en wist Kersten zijn pion terug te winnen. Na verder afruilen ontstond een stelling waarin beide spelers geen winstkansen zagen en werd er besloten tot remise.
Michiel Broere is nog maar sinds afgelopen zomer lid van de schaakvereniging maar heeft zijn status al gevestigd. Ondanks, of juist door, zijn enthousiasme voor gambieten, staat hij nu al op de vierde plaats. Een gambiet is een opening waarbij de speler een pion offert om zo een snellere ontwikkeling te krijgen. Martin Krijger had hier niet veel zin in en speelde d4 als eerste zet wat een veel rustiger spel oplevert. Toch leek Broere beter uit de opening te komen maar Krijger kon op de dertiende zet met paard e5 de dreiging neutraliseren. Broere had hierna nog wel een ruimtelijk overwicht maar wist dat niet in winst om te zetten. Na het ruilen van de witte lopers, paarden en torens werd tot remise besloten.

Meer nieuws