Afbeelding
Foto: Kees Bin

Opluchting bij MZC’11 na late gelijkmaker in slotfase

Sport

Opluchting. Dat was het woord dat het beste paste na de wedstrijd (3-3) tussen het wisselvallige MZC’11 en medekoploper Zuidland. Zeker na een 1-3-achterstand.

“Dit hadden we even nodig”, doelde MZC’11-trainer Adriaan Nieuwenhuijse op de oorwassing (7-0) tegen NSVV van vorige week en twee nederlagen daarvoor, waarvan één ongelukkige tegen Hellevoetsluis. “De nederlaag tegen NSVV hebben we zo snel mogelijk vergeten. We weten zelf dat we beter kunnen. NSVV was sowieso beter. “Hier”, refereerde de Kruininger coach op het zaterdag in de slotfase behaalde gelijkspel, “hoopte ik op na vorige week. De ploeg heeft karakter getoond. Tegen deze ploeg is dit het hoogst haalbare.”
Met weer een goede (en technische) ploeg als tegenstander, althans wanneer je kijkt naar de ranglijst, bouwde Nieuwenhuijse zaterdag wat meer zekerheid in in zijn nog altijd jonge en wisselvallige formatie. In plaats van een 4-3-3-systeem begon hij met vier verdedigers (Coen Dalebout, Remco Lafeber, Roemer Bijdevaate, Rick Ganzeman), vier middenvelders (Jesse van de Vlies, Rody Vermue, Bram de Jonge, Luuk van Vossen) en twee aanvallers (Sander van Vossen, Ramon Janson). Deze speelwijze bleek vruchten af te werpen toen Luuk van Vossen na ruim vijfentwintig minuten de 1-0 aantekende op het nog altijd enige kunstgrasveld op sportpark Den Hogen Blok. Een pass tussen de verdedigende linies van Zuidland van Bijdevaate belandde in de voeten Van Vossen. Hij speelde een man uit en schoot vervolgens in de verste hoek raak. Een goed uitgespeelde aanval van Zuidland betekende twee minuten later alweer de gelijkmaker.
Na de pauze kwam de medekoploper, ook na zaterdag nog samen met NSVV, al rap op 1-2 door een schitterende vrije trap achter MZC’11-doelman Thijs Rombouts. Een vierde nederlaag op rij wilde Nieuwenhuijse uiteraard niet en dus nam hij enig risico door weer terug te schakelen naar het voor MZC’11 vertrouwde 4-3-3-systeem. Sven Heijboer, terug na twee maanden blessureleed, kwam het veld in voor de zeventienjarige De Jonge en Dalebout stond zijn plaats af aan spits Bart van der Wouden. Het zorgde voor veel meer dreiging bij de thuisploeg, maar het was Zuidland dat via weer een vrije trap scoorde. Deze keer werd de bal van richting veranderd waardoor Rombouts al kansloos in de andere hoek lag: 1-3 met nog ongeveer tien minuten officiële speeltijd.
Waar Zuidland snel tegen scoorde na de 1-0, deed MZC’11 dat na de 1-3. Uit een scrimmage maakte Vermue (foto) de 2-3. “Dan zie je dat het geloof er in komt”, stelde Nieuwenhuijse vast, die zijn ploeg vervolgens op jacht zag gaan naar de gelijkmaker. Die viel vlak voor tijd toen Van der Wouden een bal doorkopte naar Sander van Vossen. De jongste van de broers Van Vossen liet de bal een keer stuiten en schoot de bal in de verre hoek. Nieuwenhuijse: “Dat was een bevrijding. Hier kunnen we wel mee verder”.
Het duel met Zuidland vormde de afsluiting van de eerste periode in de tweede klasse waar MZC’11 nu achtste staat. “Het is wisselvallig, hé. We hebben een behoorlijke terugslag gehad. Dat geldt ook in wedstrijden”, zei Nieuwenhuijse. “We hebben prima momenten en aanvallen maar maken ook domme fouten. En vergeet niet dat we nog steeds een hele jonge ploeg hebben.”