Afbeelding

Volleybalsters Forza zakken na hoopvol begin (ver) terug

Sport

Tot tweemaal toe maakte Forza op setpunt tegen een servicefout. Het was exemplarisch voor de enorme foutenlast van de volleybalvrouwen in de met 1-3 (25-18 22-25 15-25 22-25) verloren wedstrijd tegen RVC/Libanon, met in de gelederen een (positief gestemde) oude bekende.

Teveel individuele fouten en eigenlijk ook teveel speelsters met lichte en zware pijntjes maakten het Forza schier onmogelijk de wedstrijd zaterdag in het Laco sportcentrum na een hoopgevend eerste bedrijf te winnen van de tegenstander uit Rotterdam, op dat moment de nummer vijf van de promotieklasse A. “Individueel maakten de speelsters veel fouten:, zag ook Forza-coach Peter Korstanje. “Zo waren er aanvalsfouten na een goede set up. We hadden wel voldoende scoringsmogelijkheden maar we benutten ze niet.”
In de eerste set was daar derhalve nog geen sprake van. Met Daphne Folmer, Marit Klein, Lotte Bouwman, Manon Smolders, Jaida van Breda en Irsa de Oude als basiszestal wist RVC/Libanon’50 even niet waar ze het zoeken moest: het ging van 7-0 naar 9-2 en van 15-5 naar 24-14. RVC/Libanon’50 krabbelde nog even terug maar met een foutservice ‘schonk’ ze de set aan Forza. “Forza begin de eerste set heel strak”, concludeerde Marije van de Sande, de oude bekende die jarenlang voor Forza uitkwam. “We waren een beetje overdonderd door hun slag- en servicedruk.”
Hoewel het tweede bedrijf lange tijd gelijk opging, raakte Forza langzamerhand de grip op de wedstrijd kwijt. Twee foutservices aan het einde van die set waren daar ook debet aan. Van de Sande: “In de tweede set kwamen we er wat meer doorheen en hebben we doorgezet”. Dat deed haar ploeg goed in het derde bedrijf en snel was er een comfortabele marge, ook al omdat RVC/Libanon’50 het spel van Forza goed kon ‘lezen’.
Tijdens de vierde set, waarin Forza nog wel twee keer leidde met 6-2 en 11-9 maar RVC/Libanon’50 desondanks beter acteerde, stonden vier van de basisspelers uit de eerste set aan de kant. Dat had zijn redenen. Klein kan volgens Korstanje geen volledige wedstrijd spelen en Van Breda heeft sinds vrijdag last van een pijnlijke schouder. Louise Vleugel, invalster en vriendin van Van de Sande, was met een onwillige knie ook niet helemaal okselfris. Tel daarbij de in de warming up opgelopen zweepslag van Celine Dorst op en dan weet je als trainer dat je mogelijkheden voor dit treffen ver op waren geraakt. Bovendien werkte de vorm ook niet mee. Korstanje: “Bepalende speelsters maakten het net niet waar. Die heb je wel nodig”.
Ondanks de laatste plaats in de promotieklasse A vindt RVC/Libanon’50-speelster Van de Sande niet dat Forza hoeft te wanhopen. “Ik denk dat ze pech hebben gehad met de tegenstander tot nu toe. Ze staan zeker niet waar ze horen. Ik denk dat ze nog veel punten gaan pakken.”

Meer nieuws