“We hebben het over ons zelf afgeroepen”

Een 2-1-voorsprong, een man meer op het veld, nog ‘maar’ tien minuten te spelen en toch was het billenknijpen voor Bruse Boys. Die ‘vrees’ bleek terecht want Tholense Boys maakte in blessuretijd 2-2.

“We hebben het over ons zelf afgeroepen.” Kees-Jan van Nieuwenhuize, de assistent-trainer van Bruse Boys die de vanwege werk afwezige coach Michel Maaskant verving, draaide er niet om heen. “Gezien de tweede helft is het wel terecht.” Van Nieuwenhuize zag namelijk weinig terug van een midweekse oefenwedstrijd tegen DBGC, waarvan met 5-2 werd gewonnen. “Misschien is het een bepaalde druk waar we niet mee om kunnen gaan.”
Bruse Boys-Tholense Boys was niet een wedstrijd waarbij je als voetballiefhebber verwend werd. Door beide ploegen werd er in totaal zes keer, inclusief de vier doelpunten, op doel geschoten in negentig minuten en flink wat extra tijd na de twee helften. Om maar aan te geven dat de amusementswaarde niet meer dan een mager zesje waard was.
Pas na een halfuurtje was er een fatsoenlijke aanval van de thuisploeg op het kunstgrasveld van sportpark Volharding. Gijs van Duijvenbode bediende vanaf rechts zijn oud-clubgenoot van Westhoek, Dylan Adelaar, die makkelijk de 1-0 binnentikte. Een minuut later betekende een bijna identieke aanval van Tholense Boys 1-1. Een handsbal van de Thoolse ploeg in het strafschopgebied resulteerde in een terechte penalty waarmee Adelaar zijn tweede goal van de middag aantekende. Bal in rechterhoek, keeper naar links, doelpunt, 2-1. “In de eerste helft hadden we controle”, constateerde Van Nieuwenhuize. “We kenden wel wat mindere fases maar we pakten het ook weer op.”
Na de pauze had Bruse Boys niet het juiste antwoord op het spel van Tholense Boys dat met veel lange ballen de gelijkmaker wilde forceren. Dat leek de ploeg niet te lukken omdat de Tholenaren drie minuten voor het einde van de wedstrijd met tien man (direct rood vanwege de doorgebroken Bruse Boys-speler Jeand Doest) kwamen te staan. Tholense Boys bleef niettemin drukken en op zoek naar de 2-2. Die vond ze in de 94e minuut. Zo kreeg Bruse Boys de andere kant van de medaille te zien want twee weken terug scoorde ze zelf tegen Den Bommel de 2-2 in blessuretijd.
Dat er in beide helften flink wat extra tijd bij kwam, had voor rust te maken met een flink opstootje met Bruse Boys-doelman Kenneth Bogerd en een speler van Tholense Boys als middelpunt. Boogerd duwde zijn tegenstander opzichtig. Voor zo’n overtreding kun je rood geven maar de scheidsrechter had het voorval ‘niet compleet waargenomen’. “Het was een duw en hij had het niet mogen doen”, vertelde Van Nieuwehuizen. “Maar ik weet het voorverhaal en ik had hetzelfde gedaan. Dit soort uitspraken horen niet thuis op een voetbalveld. De scheidsrechter heeft het zo opgelost”, doelde de assistent op de gele kaarten voor keeper en speler. “Daar heb ik hem na afloop een pluimpje voor gegeven.”