Afbeelding

Van de Velde snelste, Schouwse atleet op Kustmarathon

Sport

Aart van de Velde is tijdens de negentiende editie van de Kustmarathon als zestiende gefinished,

In een winderige editie (westenwind zes) zette hij de atleet uit Schuddebeurs een tijd van 3.04,47 uur neer. Danny Huibregtse, de winnaar uit Westkapelle, kwam zaterdag na 2.46,52 uur over de zogenaamde Finishlein. Lennen Jonker (foto), net als Van de Velde nog maar enkele jaren actief als marathonloper, werd 24e in een tijd van 3.09,41 uur.
“Het was niet helemaal mijn dag”, keek Bruenaar Jonker terug. ”Tot 25 kilometer voelde het heel goed, maar daarna werd het een zware strijd. De wind was enorm. Mijn benen wilden op een geven moment niet meer mee en mijn maag had moeite met de voeding. Ik heb getwijfeld om te stoppen, maar heb toch op een rustig tempo de laatste kilometers gelopen. Dat was geen pretje. Veel lopers hadden moeite met het laatste stuk, zag ik. Al met al ben ik wel tevreden, maar ik had graag rond de drie uur gelopen.” Na de marathon was het nog niet ‘klaar’ voor Jonker. “Terug in de auto moest ik twee keer overgeven.”
Van de Velde, de beste atleet van Schouwen-Duiveland op de Kustmarathon, passeerde Jonker onderweg en liep naar een fraaie notering in de toptwintig. “Ik ben er heel blij mee. Op het strand was het wel heel zwaar. Ik dacht dat ik het nooit zou gaan redden maar op de ene of andere manier kon ik toch herstellen. Het waaide echt heel hard en het strand lag er slecht bij. Maar ja, dat hoort er bij. Ik tevreden met mijn tijd en wilde graag rond de drie uur lopen. Maar het waaide zo hard dat die tijd niet realistisch was.”
De tegenwind maakte het ook voor de Ouwerkerkse Emma van Mourik extra zwaar. “Met nog twaalf kilometer te gaan begon de kramp in mijn bovenbenen, dus was het overleven tot de finish. Maar ik ben toch blij en trots dat ik mijn eerste marathon heb volbracht.” Dat deed Van Mourik samen met vader Piet die de Kustmarathon al vaker volbracht. Samen liepen ze in een tijd van 4.01,54 uur. Hiermee was de snelste vrouw van Schouwen-Duiveland.
Jolanda ‘t Jong, die samen met Van Mourik voor deze Kustmarathon trainde, voltooide haar eerste Kustmarathon in 4.18,20 uur. Ook de Zierikzeese had het op het eerste stuk strand erg zwaar vanwege de tegenwind. “Dat was echt heftig. Toen had ik even een moment van: waarom doe ik dit? Ik kap ermee’.” Niettemin haalde ze de eindstreep in Zoutelande.