Logo wereldregio.nl
Foto:

Van den Nieuwendijk zorgt voor eerste nederlaag schaakkoploper

  Sport

De 22e ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee was er weer één van topduels.

De grote winnaar was Kees van den Nieuwendijk die Martin Krijger zijn eerste nederlaag toebracht. Deze blijft nog wel eerste maar de afstand tot de plaatsen twee tot en met vier, die vrijwel gelijk staan, werd kleiner en bedraagt nu nog 63 punten, zo’n anderhalve winstpartij.
Opmerkelijk is de opmars van Peter de Vrieze (foto). Hij verloor al drie maanden niet en staat nog maar één winstpartij onder de top. Van den Nieuwendijk kwam met een dame-uitval waar Krijger te optimistisch op reageerde. Het leverde Van den Nieuwendijk een pion op, en omdat Krijger hierna ten onrechte het initiatief probeerde over te nemen, ook een voorsprong in ontwikkeling. Van den Nieuwendijk vergrootte heel nauwkeurig de druk en won een kwaliteit, waarna Krijger in diep gepeins teveel tijd verbruikte en door tijdsoverschrijding verloor.
Eerder al hadden Jac Weeland en Sjaak Spiegels tot remise besloten, waardoor Spiegels nu de enige speler zonder verliespartij is.
Erik de Vrieze, net terug van vakantie, wilde graag revanche voor zijn nederlaag tegen Marnix den Boer van voor zijn vakantie. Beiden kozen voor de aanval waarin De Vrieze een loper offerde en Den Boer een loper weggaf. Nu stond het qua materiaal weer gelijk. De Vrieze won door zijn betere stelling een kwaliteit en er leek geen vuiltje meer aan de lucht to hij een toren weggaf. Vanaf dat moment stond Den Boer gewonnen en gaf De Vrieze op toen er een sterk leger op hem af kwam.
Na een rustig begin stoomden de pionnen van Peter de Vrieze op waardoor veel dreigingen ontstonden op de stelling van Fokko Bakman. Het leverde hem twee pionnen op en de paarden van Baakman kwamen vast te staan. Daarna rukten nog drie pionnen van De Vrieze op waarna Baakman in slechte stelling zijn dame kwijtraakte en opgaf.
Pieter-Jan van Strien had een slechte avond tegen Paul Greefhorst. Na een mindere opening dan we van hem gewend zijn gaf hij al gauw twee pionnen weg. Dat leed was wellicht nog te overzien maar nadat hij na een onreglementaire loperzet (hij dacht Greefhorsts dame te slaan) gedwongen werd met diezelfde loper een schaak op te heffen, ging zijn eigen dame het bord af. Hij wachtte dat niet af en gaf meteen op.