Logo wereldregio.nl
Foto:

Koploper Krijger loopt tikkeltje uit

  Sport

Martin Krijger is tijdens de 21e ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee een klein beetje uitgelopen.

De Renessenaar won zelf waar zijn achtervolgers dit niet deden. Het meest in het oog springende en langst durende duel was dat tussen Kees van den Nieuwendijk (op de foto rechts) en Jac Weeland (links). Laatstgenoemde speelde met zwart het messcherpe Boedapester systeem. Helaas voor hem maakte hij een foutje wat hem een pion op de damevleugel kostte. Van den Nieuwendijk slaagde erin dit voordeel uit te bouwen tot twee verbonden vrijpionnen, een dodelijk wapen. Weeland maakte het hem toch nog knap lastig en uiteindelijk beging Van den Nieuwendijk een dure vergissing. Hij verloor een toren door een röntgenschaak. De overgebleven stelling leek duidelijk in het voordeel van Weeland, maar deze vertrouwde het niet helemaal en bood, ook met het oog op de sterk geslonken bedenktijd, remise aan, wat gretig aangenomen werd. Bij nadere analyse bleek de stelling helemaal niet makkelijk te winnen voor Weeland, de doorgebroken vrijpionnen waren bijna een volwaardige compensatie voor de toren.
Eerder op de avond had Krijger gewonnen van Fokko Baakman. Krijger won na de opening een pion en kreeg een iets betere stelling, maar Baakman bleef hem verrassen met originele aanvallende zetten. Krijger moest telkens terdege oppassen niet in een val te trappen maar kon uiteindelijk op de 33e zet de felicitaties van zijn tegenstander in ontvangst nemen.
Pieter-Jan van Strien wist twee pionnen te winnen van Coen Hennipman. Dit gaf hem de ruimte voor een stevige koningsaanval die Hennipman tot opgeven dwong.