Logo wereldregio.nl

Remise schakers Krijger en Spiegels

  Sport

De partijen in de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee verliepen vrij voorspelbaar.

Omdat Martin Krijger en Sjaak Spiegels elkaar in evenwicht hielden en de achtervolgers wonnen, werd de kop van de ranglijst weer wat compacter. Spiegels ging alle eventuele voorbereiding uit de weg door met een voor hem ongebruikelijk antwoord te komen op de openingszet van Martin Krijger. Hij offerde fraai tijdelijk een pion waarop de koning van Krijger gedwongen was in het midden te blijven. Krijger had wel een licht initiatief maar moest erg oppassen dat Spiegels niet teveel vrijheid kreeg. Uiteindelijk besloten beiden het punt te delen.
Kees van den Nieuwendijk ging met wit voor een mataanval, maar dat deed Frans Jansen ook. Tot de witspeler een paard offerde. Het leek niet helemaal correct, maar als je het niet achter het bord kunt weerleggen deugt het gewoon. Jansen raakte het spoor bijster en verloor een belangrijke pion. Zijn stelling stortte in en hij gaf op.
Zodra Paul Greefhorst zag naar welke kant de koning van Jac Weeland rokeerde begon hij zijn aanval met een randpion. Weeland antwoordde met de theoretisch goede regel dat je dan het best via het centrum kunt antwoorden. Uiteindelijk kreeg Weeland een vrij lijn waarop hij met torenschaak de stelling van Greefhorst binnendrong. Daarna kwam daar zijn dame erbij via een lange diagonaal. Dit was teveel voor Greefhorst die opgaf.
Als vanouds slaagde John van Dalsen erin zijn stelling te formeren als een bijna onneembare veste. Bijna… Marco Vieveen (foto), als mountainbiker gewend aan stug volhouden, vond een bres. Hij wrikte in de muur en slaagde erin de vijandelijke dame buit te maken waarna Van Dalsen opgaf.