Logo wereldregio.nl

Schaker Krijger verstevigt leidende positie

  Sport

In de veertiende ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee verstevigde Martin Krijger zijn leidende positie door zelf te winnen waar de concurrenten niet verder kwam dan remises.

Krijger kreeg al snel het initiatief waarop Marnix den Boer een steeds gedrongener stelling kreeg. Uiteindelijk won Krijger twee lopers, maar kwam wel in tijdnood. Hij overzag het verlies van een pion en een loper, maar kon dankzij de plusloper die hij nog overhad de winst toch naar zich toe trekken.
Kees van den Nieuwendijk opende zoals gewoonlijk met een degelijke opstelling. Sjaak Spiegels wilde met zwart wel graag winnen maar wilde ook weer niet het risico lopen het deksel op zijn neus te krijgen: remise.
Jac Weeland (foto) zette de stelling van Erik de Vrieze lange tijd flink onder druk. Echter op de 24e zet kon De Vreze een pion slaan die een toren dekte en drong Weeland in de verdediging. Deze verloor later nog een pion en kwam in een onduidelijke stelling terecht. De Vrieze had bij dit alles veel tijd verbruikt en besloot toch maar remise aan te bieden wat Weeland direct aannam.
Na meerdere ruilen bleef Fokko Baakman met een zwakke dubbelpion zitten. Peter de Vrieze ging met zijn torens op jacht en maakte twee pionnen buit, echter sloeg hij de tweede pion met de verkeerde toren waarna Baakman een kwaliteit won. De partij kantelde en nu was het Baakman die op jacht ging. Te haastig want hij overzag dat De Vrieze de kwaliteit weer terug kon winnen. Maar Baakman kon nog wel de resterende pionnen van De Vrieze slaan. Deze stond toen wel een paard voor maar enkel daarmee kun je geen mat meer geven: remise.
In een leuke partij blunderde Paul Greefhorst een stuk weg maar dat had Coen Hennipman niet in de gaten. Sterker nog, hij zag het ook niet dat hij zelf een toren weggaf wat Greefhorst wel zag, Hierna gaf Hennipman op.