Afbeelding

Weeland nadert koploper Krijger in schaakstrijd

Sport

Het scheelde niet veel of de twaalfde ronde had bijna een nieuwe leider opgeleverd.

Koploper Martin Krijger kwam niet verder dan remise en achtervolger Jac Weeland (foto) won, maar hij liep net niet genoeg in om eerste te worden. Krijger moest lang nadenken voor hij met zijn loper van de zwarte velden de toren van Erik de Vrieze, plus nog een pion erbij, nam. Hij raakte daarbij die loper kwijt en de zwarte velden in zijn stelling zouden zwak worden. Was het een fout of een list? Hij sloeg waarna De Vrieze inderdaad met een geweldige aanval kwam. In de gecompliceerde stelling deden beiden niet altijd de beste zetten en bood De Vrieze op de 35e zet remise aan, wat Krijger vrijwel direct aannam. Bij de analyse achteraf bekende De Vrieze dat het torenoffer een fout was, en dat hij eigenlijk bijna de hele partij dacht slechter te staan, en daarom eigenlijk te voorzichtig speelde.
Marco Vieveen zette onder aanvoering van de witte stukken een enorme druk op de stelling van Mark van Rooten. Door verschillende penningen en vooruitgeschoven stukken leken de vooruitzichten somber voor de zwartspeler. Maar Van Rooten is geen zwartkijker. Hij verdedigde rustig en wachtte zijn kans af. In een onbewaakt ogenblik ging Vieveen mat achter de paaltjes.
Ondanks dat Peter de Vrieze al snel een stuk weggaf tegen Pieter-Jan van Strien werd het een mooie partij met veel valstrikken van beide kanten. Van Strien zette onbedoeld zijn witte loper op het juiste veld, waardoor een zet later een toren van De Vrieze in een vork kwam, en daarna zelfs diens dame, waarop De Vrieze opgaf.
Kees van den Nieuwendijk probeerde de dichtgeschoven vesting van John van Dalsen te ontregelen door zijn lopers aan de zijkanten te zetten. Helaas voor Van Dalsen had hij zijn dame op een verkeerd veld gezet waardoor een paard na een pionnen-afruil ongedekt kwam te staan. Ondanks het stukverlies speelde Van Dalsen sterk door maar uiteindelijk restte hem toch niets anders dan opgeven.

Meer nieuws