Logo wereldregio.nl

Gezondheid noopt Padmos tot beëindigen fraaie turncarrière

  Sport

Op vele momenten presteerde haar lichaam, maar op momenten – in de turnhal – dat het moest, presteerde haar lichaam de afgelopen twee seizoenen juist wel. Het waren haar laatste seizoenen want Marika Padmos is definitief gestopt met turnen.

Op haar Facebook-pagina verklaarde ze het zondagavond als volgt: ,,We hebben gelachen, we hebben gehuild. Gebaald maar vooral ook veel gejuicht. Een zestienjarige rollercoaster die me heel ver heeft gebracht, die mij mijn doelen heeft laten bereiken en mij vooral veel heeft geleerd: fysiek maar met name mentaal. Turnen is zo lang ik me herinner mijn passie geweest. Toen makkelijk op nummer één te zetten, nu heel moeilijk los te laten. Eind juni ging ik deze periode in als voorlopige verplichte pauze. Nu vier maanden later besef ik me dat het beter is om de knoop door te hakken en definitief te stoppen met turnen. Het is genoeg geweest en tijd om een ander pad te kiezen en volledig te herstellen".
Enkele dagen erna zegt Padmos (foto), die vorig jaar met een burn-out kreeg te maken, in haar woning boven de zaak Moana Six in Brouwershaven: ,,Ik moet verplicht stoppen. Mijn therapeute verklaarde me al voor gek dat ik bleef turnen. Ik leefde echt voor het turnen. Alle energie die ik nog had, ging daar in". Dan: ,,Ik kan nog steeds niet echt werken. Ik werk nu acht uur per week".
Padmos vertelt verder: ,,Het is puur voor mijn gezondheid dat ik stop. Door het op Facebook te zetten kan ik het voor mezelf afsluiten en dat het voor anderen duidelijk is. De reacties doen je goed. Natuurlijk moet ik er van huilen".
Na haar laatste wedstrijd in Ahoy in juni 2019 is Padmos twee keer in de turnhal van Laco sportcentrum geweest. Dat was geen onverdeeld succes. ,,Ik kan er beter niet meer komen en ik denk niet dat er nog kom", pinkt ze wat traantjes weg.
Blijven in een mooie herinnering over haar laatste twee turnjaren. In 2018 werd ze Nederlands kampioen op balk en vloer in de tweede divisie en dit jaar was ze op hetzelfde niveau derde tijdens de nationale meerkamptitelstrijd. ,,Dat was echt mijn doel."