Brouwershaven: van figurant tot (bijna) in de hoofdrol

Ruim vijfentwintig minuten was er voor Brouwershaven een bijrol weggelegd in het duel met FC De Westhoek. In de resterende tijd eiste Brouwershaven bijna de ultieme hoofdrol voor zich op.

Wat er zaterdagmiddag op sportpark Onder de Molen gebeurde, tart elke beschrijving. Het ging van knotsgek tot krankzinnig en van waanzinnig naar wonderbaarlijk. Het werd – je zou het bijna vergeten – 4-4, maar 5-5 of 6-6, het had zomaar gekund. Het publiek was op het druiligere sportpark in Brouwershaven de grote winnaar en zowel Brouwershaven als FC De Westhoek had in blessuretijd de winnende goal op de voet. De doelmannen eist in die fase een heldenrol voor zich op. Of was het in beide gevallen gewoon slecht gemikt door de schutter?

Met 4-4 eindigde de wedstrijd in evenwicht. Dat gold ook voor het aantal met rood weggezonden spelers en het aantal spelers dat er slechts met geel van af kwam waar zeker niet misstaan. In dat opzicht 'voelde' de nog redelijk jonge scheidsrechter de wedstrijd goed aan. Hij 'bevoordeelde' beide partijen. Maar poeh, wat een wedstrijd ontspon zich onder de Brouwse molen in speelronde vier in de vierde klasse A tussen twee ploegen die in het seizoen 2019/2020 nog niet verloren en na afloop van dit spraakmakende duel ook in evenwicht bleven. Brouwershaven figureerde slechts in de aanvalsdriften van FC De Westhoek waarbij het viertal voorin, Andres Jonker, Jelle Boogerd, Mark de Feiter en Gijs van Duivenbode, frank en vrij speelde en elkaar moeiteloos vonden. De verdedigers van Brouwershaven stonden erbij en keken erna. Na twee minuten was het 0-1, na zeven 0-2 en na veertien 0-3 en na drieëntwintig 0-4. Tussen de eerste en tweede goal had de leidsman best rood kunnen trekken voor Westhoek-verdediger Sebastiaan van de Berge een doorgebroken Brouwenaar de weg naar het doel versperde. Hij zag maar geel en zag er later een paar keer ook niet goed uit waarop zijn trainer Steven Seedo aanstalten ging maken om hem te wisselen. Van de Berge 'wisselde' echter zichzelf door hands te maken in het strafschopgebied. Een tweede geel was een feit en Martijn Dalebout benutte de toegekende penalty. Met het wegsturen van Van de Berge werd het weer tien tegen tien want al in de zevende minuut kreeg Lars Jonker de bal tegen zijn hand in het Brouwse strafschopgebied. Het was direct rood en de aanleiding voor de 0-2 van FC De Westhoek.
Met de ontstane ruimte vanwege twee rode kaarten wisten beide ploegen zich eigenlijk geen raad en die status quo duurde tot de 65e minuut. Toen stond Mitchell Danker al twintig minuten niet meer in het veld. Vlak voor rust maakte hij een overtreding op een tegenstander waarvoor hij slechts geel kreeg maar rood had moeten krijgen. Uit voorzorg haalde Danny Sandhövel, de trainer van Brouwershaven, Danker in de rust naar de kant. Zo deed hij dat adequater dan zijn college Seedo die te lang wachtte met Van de Berge. Nog zo'n grensgevalletje van geel of rood. FC De Westhoek-doelman Yannick van Houwelingen, vloerde buiten het strafschopgebied een Brouwse speler. De leidsman toonde de goalie in de 57e minuut 'slechts' geel. Een kleine tien minuten later was Van Houwelingen volkomen kansloos op een zeer fraai schot van Martijn Dalebout in de rechterbovenhoek.
Met 2-4 was er nog niet zoveel aan de hand voor FC De Westhoek, maar na die goal werden de gaten tussen de achterhoede en de mensen voorin wel heel erg groot. Spelers gingen steeds vaker uit positie lopen en Brouwershaven rook haar kans met Dalebout als grote animator. Cas van der Meer was er in 77e minuut als de kippen bij om een verkeerde terugspeelbal op Van Houwelingen af te straffen en twee minuten later kende Van der Meer weinig moeite om een voorzet bij de tweede paal in te tikken: 4-4. FC De Westhoek – Brouwershaven maakte op de openingsdag tegen Jong Ambon een 3-0-achterstand ongedaan door met 3-4 te winnen - was het helemaal kwijt, maar kreeg na de 4-4 twee aardige kansen om een vijfde te maken. Die leek zomaar in blessuretijd aan Brouwse zijde te vallen omdat het FC de Westhoek-kant helemaal open lag. Dalebout bediende Justin de Bruine op maat. De Nieuwerkerker schoot vanaf vijf meter op Van Houwelingen in plaats van een hoek te kiezen. In de laatste aanval van FC De Westhoek versierde Jonker een strafschop. Van Duivenbode, die de 0-2 al uit penalty maakte, zette zich achter de bal om zijn ploeg in extremis alsnog de (onverdiende) zege te brengen. Van Duivenbode werd de schlemiel en de vijftienjarige doelman Max van Prooijen eiste de absolute hoofdrol voor zich op door de pingel te keren. Hierna floot de scheidsrechter af en kon iedereen even uitblazen na een zeer enerverende voetbalmiddag op sportpark Onder de Molen. Wat een heerlijke wedstrijd in de kelderklasse van het amateurvoetbal.