Logo wereldregio.nl

Nieuw Startbloq belooft maatwerk werkzoekenden

  Ondernemen

De achterliggende periode is er achter de schermen hard aan gewerkt, maar het leerwerkbedrijf Startbloq is sinds deze week een feit. Het moet de plaats worden waar jaarlijks zeker veertig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een echte baan geholpen worden. Overheid, onderwijs en ondernemers werken hier samen.

De Zuidhoek in Zierikzee is het vertrekpunt. De Zuidhoek is altijd al de plaats geweest waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid worden. Vaak succesvol, maar niet altijd. Robert Carol bevestigt dat mensen soms snel bij een werkgever ondergebracht werden, maar na een tijdje terugkeerden.

Dat kan met Startbloq natuurlijk ook, maar volgens Carol en directeur Jos Rijk worden de mensen beter voorbereid. Door binnen de muren van de Zuidhoek een werkomgeving te creëren waar geoefend kan worden. Als mensen voldoende bagage hebben, gaan ze naar het reguliere bedrijf.

Wethouder Cees van den Bos (SGP) is blij en zegt vooral onder de indruk te zijn van de samenwerkende partijen. Al langere tijd wordt naar een goede aansluiting met het bedrijfsleven gezocht. Nu doet het onderwijs mee en is ook het bedrijfsleven steeds geïnteresseerder. Martijn Deurloo van het gelijknamige installatiebedrijf in Schaddebeurs vertelde bij de aftrap deze week over zijn positieve ervaringen. Uit zijn verhaal werd ook duidelijk hoe belangrijk begeleiding is.

Op de website www.startbloq.nl is alles over de mogelijkheden terug te vinden. Werkgevers vinden er alles over (financiële) ondersteuning bijvoorbeeld. De deelnemers kwamen deze week na een startschot door wethouder Van den Bos officieel uit de startblokken. De verwachting is dat van alle te bemiddelen mensen zeker een procent of vijftig, zestig in het reguliere bedrijfsleven terecht kan komen. Dat is goed voor hun eigenwaarde, goed voor de gemeente (minder uitkeringen), goed voor het onderwijs (meer studenten) en goed voor de ondernemers (minder vacatures).