Logo wereldregio.nl
Foto: Hans Doodkorte

Prijswinnende filmmakers in fiZi

  Cultuur

Zeeland telt een aantal zeer enthousiaste en talentvolle (amateur)filmmakers en filmspelers van wie sommigen ook de stap naar een professionele opleiding hebben gemaakt. Zondagavond 1 december onthaalt fiZi vijf mensen die iets van hun werk komen laten zien en erover zullen vertellen. Onder de titel 'Zeeuws Kort' worden vijf korte films vertoond, steeds vooraf gegaan door korte gesprekjes met de makers en/of de spelers daarin.

Op het programma staat de film 'IJskoud' van regisseur Lennart Gosman. Deze korte film werd uitgeroepen tot beste film die in de afgelopen tien jaar werd gemaakt tijdens de Zeeuwse FilmStarZ competities. Een andere winnaar betreft Michèle Soudijn. Zij kreeg de prijs voor 'Beste Actrice' voor haar hoofdrol in de korte film 'De Wensmoeder'. Ook deze film wordt vertoond en Michèle is aanwezig om over haar aandeel daarin te vertellen.

Verder zal actrice en filmmaakster Ans Schilders aanwezig zijn. Zij speelt in de film Hawkeyes van regisseur Christianne Altena, die er ook zal zijn deze avond. Tevens maakte Ans Schilders de film 'Op de helling, tien jaar later' over herinneringen aan het bedrijf De Koninklijke Schelde in Vlissingen. De avond begint overigens met een opmerkelijk filmpje met als titel 'Kerst met Guus'. Dat is het resultaat van een studieopdracht van Christianne Altena en Lennart Gosman tijdens hun filmopleiding in Antwerpen. Samen met medestudenten moesten zij, zonder enige voorbereiding vooraf, in één week tijd dit filmpje maken. In fiZi vertellen zij over dit 'snelkookpan proces' en tonen zij het resultaat. De 'Zeeuws Kort' avond begint om 20.00 uur; reserveringen: www.fizi.nl