Jan Greijn
Jan Greijn

Bijvangst

Column

Hybride

Het is een modewoord. Zoals woke. Of zoals ‘helemaal goed’; dat zijn natuurlijk twee woorden, maar ze horen bij elkaar kennelijk. ‘Helemaal goed’ hoor je aan de kassa als je iets hebt gekocht. Of als je tevreden tegen de bediening zegt dat goed smaakte wat er was opgediend. Waar dat ‘helemaal’ vandaan komt? Geen idee. Omdat de overtreffende trap van goed ‘best’ is en dat dat niet bekt?

Maar ik bedoelde eigenlijk ‘hybride’. Kom je overal tegen. Op school leerde ik dat hybride een begrip uit de biologie is. Het is de kruising van twee soorten, of zoals de digitale encyclopedie zegt: De nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken.

Door kruising hebben we tegenwoordig tomaten in allerlei variaties: van gewone tomatensmaak tot zoet, nootachtig zoet en heel zoet, zag ik bij AH in de groente-afdeling. Bij AH zijn ze dol op kruisingen en variaties, al maken ze er bij aardappels, zo leerde ik bij de Keuringsdienst van Waarde op tv, er een potje van, een stamppotje dus. Aanduidingen voor kookwijzen in plaats van soortnamen. Om het de consument, maar ook de verkoper makkelijker te maken. 

Ik dwaal af. Hybride. Je hebt het ook in auto’s. Als ze zich voortbewegen door fossiele brandstof en/of elektriciteit. De vermenging van ongelijksoortige zaken. Of ook in fietsen, als een model zowel voor gebruik in de stad als op golvend terrein geschikt is. En hybride taal: als twee talen door elkaar worden gebruikt. Vaak in dronkenschap, vermoed ik zo. 

Ik heb een sterk vermoeden dat ‘hybride’ de toekomst heeft. De aanduiding man/vrouw verandert, rassen versmelten, al verzetten zich allerlei groepen daar tegen. Het lijkt mij onvermijdelijk in een open samenleving. Helemaal goed, zou ik bijna zeggen. 

Jan Greijn

Meer nieuws