Afbeelding

Allememaggies!

Column

Terwijl u dit leest, sta ik waarschijnlijk te verkondigen dat ik wel een bloemetjesgordijn zou willen zijn. Dat is niet omdat ik psychische hulp nodig heb. Nee, ik sta waarschijnlijk mee te blèren met de roemruchte carnavalskraker. 

Ik las overigens dat steeds meer carnavalsvierders oordopjes in doen tegen gehoorbeschadiging. De harde muziek kan je gehoor namelijk zo beschadigen dat je er op lange termijn een blijvende piep in je oren van kan krijgen. Ik zat er zelf ook al over te denken om oordopjes in te doen, maar dan met de reden dat ik die wanstaltige muziek minder goed kan horen.

U vraagt zich misschien af of ik dan eigenlijk wel zin heb om te gaan carnavallen dit weekend. Jazeker! Feesten met mijn vrienden is altijd een leuk plan. Daarnaast heb ik een goede outfit kunnen scoren. Ik ga als clown Bassie en een maat van mij als Adriaan. 

Toen ik afgelopen week het clownsjasje uit de oude verkleedkist op zolder haalde, moest ik denken aan die keren dat ik verkleed naar de basisschool mocht. Leuke tijd was dat, met aardige leraren om ons heen. Gediplomeerde leraren uiteraard. Ik benadruk het nog maar even, omdat dat tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer is. 

Twee weken terug besloten namelijk Amsterdamse schoolbesturen om af te stappen van bevoegde leraren voor de klas. Het leraren tekort heeft zijn tol geëist. Er was al een tijdelijke maatregel om onder andere mensen uit de kunst en financiële wereld voor de klas te zetten op basisscholen, om het lerarentekort op te vangen. Nu werd dus besloten om deze maatregel definitief te maken. Met deze maatregel reduceer je het zijn van een basisschoolleraar tot iets waar je niet echt een diploma voor nodig hebt, terwijl het natuurlijk van belang is dat kinderen, zeker in die leeftijdscategorie waarin ze gevormd worden, goed begeleid worden door gediplomeerde leraren.

Een goede leraar leert je bijvoorbeeld om mensen niet zomaar met de dood te bedreigen als je het ergens niet mee eens bent. Dit gebeurde laatst weer bij schrijver Pim Lammers. Hij zou een gedicht schrijven voor de Kinderboekenweek, maar trok zich terug na doodsbedreigingen en ophef. De ophef ging over een literair stuk dat hij ooit had geschreven, waarin een trainer een relatie had met een pupil. Een handjevol domoren dacht meteen dat Lammers een pedo-activist was, terwijl dat niet het geval is. Iemand in zijn omgeving had het verhaal meegemaakt en Lammers wilde in een tijdschrift voor volwassenen de pijnlijkheid van de situatie blootleggen. 

Enfin, goed onderwijs is dus van enorm belang. Ik hoop dan ook dat de maatregel die in Amsterdam is genomen, geen landelijke trend wordt. Mocht het wel gebeuren, dan weet ik de reactie van clown Bassie al: “Allememaggies!” 

Meer nieuws