Afbeelding

Mobiele Moeheid

Column

Tot mijn vreugde zag ik afgelopen week een artikel voorbijkomen waarin kinderen aangaven dat ze zich regelmatig ergeren aan het telefoongebruik van hun ouders. De cijfers waren niet mals, maar liefst 6 op de 10 kinderen ergert zich hieraan. Ik moest daar wel om lachen, omdat het vaak de ouders zijn die zeuren dat kinderen niet met hun ogen van het scherm af kunnen blijven. 

De ergernis is dus wederzijds. De reden dat kinderen zich aan het telefoongebruik van hun ouders ergeren, komt denk ik door de traagheid waarmee ouders hun telefoon bedienen. Als zij een appje sturen kan je vaak een half uur geen gesprek meer met ze voeren, omdat ze helemaal in de telefoon zijn gezogen. En als ouders een foto van je willen maken, dan duurt dat meestal zo lang dat je je afvraagt of ze een portret van je op een doek aan het schilderen zijn.

Uiteraard snap ik de irritatie bij ouders en grootouders ook wanneer hun (klein)kind de hele dag naar het scherm loopt te loeren. Vooral als dat is omdat ze enkel naar zinloze filmpjes aan het kijken zijn. Neem bijvoorbeeld het medium TikTok, waarop je filmpje na filmpje te zien krijgt en zo langzaam tot een hersendood gedreven wordt.

Al hoor ik om mij heen steeds meer mensen die TikTok verwijderen. De reden daarvoor is dat de Chinese medewerkers van het bedrijf al je gegevens in kunnen zien. Niet echt fijn uiteraard. Zelf scroll ik enkel door TikTok als ik op de wc zit, dus ik wist al langer dat het een schijt app was. 

Enfin, de app kwam afgelopen week weer eens in het nieuws, nadat een stagiaire van een groot Amsterdams kinderdagverblijf ongewenste beelden van zeker tien kinderen op dat platform had geplaatst. Geen naaktbeelden voor de duidelijkheid, maar wel beelden van de kinderen zonder dat daar toestemming voor was en met ietwat vreemde teksten eronder.

De stagiaire deed dit, omdat ze meedeed aan een challenge op TikTok waarbij je dingen deelt over je werk. Dit ging dus goed fout en het meisje werd ontslagen. Al bleef het daar niet bij, de ophef rondom deze kwestie werd zo groot dat de stagiaire momenteel met de dood wordt bedreigd. Tuurlijk is het fout wat de stagiaire heeft gedaan, maar om haar meteen met de dood te bedreigen gaat dan wel weer heel ver. 

Eigenlijk ben ik zo langzamerhand wel een beetje klaar met al die mensen die domme filmpjes op TikTok plaatsen. Dus heb ik besloten de app te verwijderen. Dan heb je ineens tijd voor andere dingen. Zoals het lezen van een krant en dat is best een leuke bezigheid. Maar goed dat hoef ik u niet uit te leggen!

Stefan van Doorn

Meer nieuws