Aad van der Wouden
Aad van der Wouden

Vrije stemmen

Column

Wonen

De gemeenteraad heeft gisteravond gesproken over het idee van de VVD en de SP om woonboten toe te staan in de havens van Schouwen-Duiveland. Het zou een oplossing kunnen zijn om starters toegang te geven op de woonmarkt. Wat de uitkomst van dat debat is, was bij het afleveren van deze krant nog niet bekend. Er zou wat huiver zijn bij de ‘regeringspartijen’. 

Maar het is natuurlijk een prachtig idee. Niet alleen om de woningnood aan te pakken, maar ook als voorbeeld van een duurzame manier van wonen. Geen stikstofproblemen (althans niet hier). Elders in het land wordt er ook mee gewerkt en het kan dus. Het is een beetje out of the box denken, maar daarvan wordt niemand slechter.

De reguliere woningen, die gebouwd wordt zijn veel te duur voor starters. Je bent zo drie ton kwijt. Verhuurappartementen in de stad zijn er nauwelijks en als die er al zijn is de prijs veel te hoog. We moeten dus anders gaan denken.

Woonboten die net iets meer dan een ton kosten, bieden dan een kans. Als de politiek in meerderheid niet bereid is dit te gaan onderzoeken, dan verwacht ik wel een alternatief. Met het grootste gemak hebben we duizenden vakantiewoningen neergezet. Daarvan kan ook een deel worden ingezet. Passen de regels niet, dan passen we die aan. Voortschrijdend inzicht heet dat. Natuurlijk mag er eindelijk wat meer gebouwd gaan worden, maar daar kunnen starters niet op wachten.

Trouwens, het lijkt me een heel fraai beeld als er in de havens van Schouwen-Duiveland gewoond kan worden. Het geeft de havens een extra impuls en die kunnen ze zeker in de wintermaanden wel gebruiken.

Meer nieuws