Afbeelding

Positief ’t jaer uut…

Column

In de laatste woorden die ik dit jaar voor WereldRegio op mag schrijven wil ik het gemopper en geklaag maar eens achterwege laten. En ga ik maar eens kijken wat er in de afgelopen tijd goed gegaan is, en waar wel eens iets positiefs over gezegd mag worden. Zo is onze gemeente vaak het mikpunt van kritiek over allerhande beslissingen. Als beroepshovenier is mijn oog al heel vaak gevallen op de mooi ingerichte vaste plantenborders langs wegen en in de dorpen en steden (want Brouwershaven is immers ook een stad). Volop bloemen en minder onkruid. Hulde voor deze uitvinding. De toeristenstroom hebben we ook met zijn allen weer goed doorstaan, en de evenementen zijn weer gladjes verlopen onder een grotere belangstelling dan voorheen. De boeren hebben op een redelijke manier hun oogst binnen kunnen halen en wegen werden daarna weer snel gepoetst. Zierikzee is voor de Kerstdagen in een groene sfeer gebracht door het beschikbaar stellen van vele kerstbomen en een schaatsbaan maakt het feest compleet. De benzine en dieselprijzen zijn weer behoorlijk aan het zakken, en we gebruiken met z’n allen minder stroom en gas. Mijn geblesseerde been is weer zo goed als genezen en na drie maanden kan ik weer behoorlijk mijn werk doen (hulde voor de geneesheren).

Natuurlijk zal niet voor iedere inwoner van ons mooie eiland het jaar positief verlopen zijn en worden er mensen gemist of is er zorg om een naaste. Laten we dan in deze dagen daar ook eens bij stilstaan en probeer om een lichtpunt te zijn voor ieder die dat nodig heeft. Als je het zelf goed hebt is het makkelijk delen en kun je wat voor een ander betekenen op wat voor manier dan ook. Heeft u bijvoorbeeld ook al overwogen de energieteruggaaf aan iets of iemand te schenken die het hard nodig heeft? Denk daar maar eens over na….

Un jaer vlieg voorbie, zo meteen is het gewoon weer januari en pakken we de draad weer op om het komende jaar er weer wat moois van te gaan maken, maar eerst de feestdagen en voor velen ook vakantie. Rusten hoor mensen want er zit weer veel aan te komen. Het hele jaarprogramma moet weer worden afgewerkt en we willen aan het eind weer kunnen zeggen: ”t was goed ma wi à snel voorbie. Vanaf januari mag ik ook weer kritisch zijn van mezelf en wil ik weer de vinger op wat zere plekken leggen en onze mooie Schouwse tael promoten voordat hij uitsterft.

Mijn herstel heeft zwaar op mijn schouders gedrukt en heeft veel met me gedaan, misschien zou ik wel in therapie moeten? Maar ik volg liever het advies wat hier aan de muur hangt: andere gehen zur therapie, ich gehe einfach in die berge.

Steef van der Wekken

Meer nieuws