Afbeelding

Geestdrift

Column

Stille armoede 

Kinderen die zonder ontbijt naar school gaan en tijdens de les in slaap vallen. Gezinnen waar maar twee maaltijden of minder per dag gegeten kunnen worden. Meiden die tijdens hun menstruatie niet naar school durven, omdat er geen tampon of maandverband is. Huizen waar de kachel uit staat en waar het niet warmer wordt dan 15°C. Waar waxinelichtjes en kaarsen de boel nog een beetje leefbaar houden. Het komt steeds meer voor, ook op Schouwen- Duiveland. Stille armoede.

Armoede is schrijnend en armoede is in stilte onopgemerkt dichtbij aanwezig. Op dorpen is de sociale controle groot. We zien, weten en hebben een mening over elkaar. Wanneer er sprake is van schulden, een misgelopen pensioen omdat het bedrijf failliet is gegaan, een tegenvallende omzet, een slopende chronische ziekte, een veel te hoge huur voor een tochtig en koud huis, hoge energie rekeningen en ook nog eens een aantal kindermonden die gevuld moeten worden, dan is er armoede. Armoede die naar elkaar verzwegen wordt. In alle stilte is er stille armoede. Niemand weet ervan en niemand zal er ooit van weten.

Aandacht voor de strijd tegen armoede kent een lange traditie in de kerken. In de Bijbel in het boek Deuteronomium lees is: “Armen zullen er altijd zijn bij u. Daarom gebied ik u vrijgevig te zijn tegenover iedereen in uw land die in armoede leeft of er slecht aan toe is.” Ook de eerste christenen stonden bekend om hun zorg zoor de armen. Binnen de kerk hebben we zelfs een aparte organisatie die zich richt op armenzorg, de diaconie.

Maar er is veel verborgen armoede. Mensen schamen zich voor hun levensomstandigheden. Daar praat je niet over, daar lijd je slechts onder. Het is belangrijk dat daar iets aan gedaan gaat worden. Ik las erover in de PZC, over een buurtkast of voedselkast. Het laat mij maar niet los. Dit zou echt een welkome hulp zijn voor de anonieme armen onder ons.

Een voedselkast is een kast waar mensen die voedsel over hebben het erin zetten en die iets nodig hebben dit meenemen. Je kunt denken aan lang-houdbare voedingsmiddelen, verzorgingsmiddelen, groente en fruit. Het is gratis en volledig anoniem. Voor ons dorp (Bruinisse) ben ik hard aan het werk om een voedselkast in gebruik te gaan nemen. Zo kan het hele dorp in stilte vrijgevig zijn tegenover iedereen die in stille armoede leeft. Zo kan iedereen geven en zo nodig nemen en elkaar tot hulp en steun zijn.

Leo Molenaar