Afbeelding

Puberprotest

Column

Een paar vrienden van mij waren onlangs naar het festival Lowlands geweest. Toen ik ze belde om te vragen hoe ze het hadden gehad, raakten ze maar niet uitgepraat.

De muziek was fantastisch, maar slapen in tenten, stinkende mensenmassa’s op elkaar, dagen niet kunnen douchen en gore wc’s waren vreselijk. Ik zei tegen hen dat het eigenlijk een soort Ter Apel met goede muziek was. Ja, zo kon je het volgens hen wel stellen, alleen vonden ze niet dat je daar grappen over kan maken.
In Ter Apel loopt de vluchtelingencrisis namelijk enigszins uit de hand. Er moeten dus vluchtelingen op andere plekken in Nederland worden opgevangen, maar daar zit geen dorp op te wachten. In de meeste gevallen komt dan ook het halve dorp in opstand. Dat was ook het geval in Albergen, waar er in een hotel meer dan honderd vluchtelingen zouden gaan wonen. De mensen in het dorp spraken daar, zacht gezegd, hun onvrede over uit. Ieder zijn goed recht om te demonstreren natuurlijk, mits het normaal blijft. Wat mij alleen irriteerde was dat er kinderen voor die demonstratie werden ingezet. Op het nieuws was namelijk een groepje kinderen van acht à negen jaar die liepen met een bord “AZC, NEE, NEE, NEE”. Volgens de moeder kwam dit initiatief vanuit de kinderen zelf. Dat geloof ik niet. Kinderen verzinnen dit niet, daar is druk van ouders voor nodig.
Demonstrerende kinderen zijn momenteel wel een trend aan het worden. Met de boerenprotesten waren er kinderen aanwezig en ook in de metro naar school kom ik steeds vaker kinderen van hooguit veertien jaar tegen met een rode zakdoek aan hun tas geknoopt (het symbool van de boerenprotesten). Kijk het is prima om te demonstreren, maar laat je kinderen lekker hierbuiten.
Aan het aantal demonstraties die er momenteel in het land plaatsvinden, is duidelijk te merken dat het niet goed gaat. Er heerst onvrede en teleurstelling. Die teleurstelling werd deze week nog groter. Het land werd regelrecht de put ingetrokken. Het muziek duo Nick en Simon besloot namelijk uit elkaar te gaan.
Dit wereldschokkende nieuws kwamen ze vertellen aan de talkshowtafel van Eva Jinek. De hele aflevering werd naar het moment toegewerkt en toen het eindelijk zo ver was, glibberde Eva bijna van haar stoel van opwinding. Zij mocht als eerste aan de mannen vragen waarom ze uit elkaar gingen. Er werd natuurlijk gehoopt op smeuïge details of flinke ruzies, maar daar bleek niks van waar. Simon had er na zestien jaar gewoon geen zin meer in. Zoals ieder mens er na zestien jaar hetzelfde werk doen geen zin meer in heeft.
De fans zijn in diepe rouw, maar ik heb goed nieuws. Ze komen terug, althans Nick komt terug samen met mij: Nick en Stefan. Het enige is dat ik nog niet zo goed kan zingen, maar ik denk dat uitgerekend Nick daar geen probleem van maakt.

Meer nieuws