Logo wereldregio.nl
<p>Aad van der Wouden</p>

Aad van der Wouden

Vrije stemmen

  Column

Miss

De organisatie achter de wielerronde van Burgh-Haamstede heeft de rondemiss geschrapt. Aanleiding is de MeToo-discussie. Dat zet me meteen aan het denken. Vanuit de gedachte dat vrouwen te lange tijd onheus (zacht uitgedrukt) bejegend worden, snap ik het wel. 

Maar ik overweeg toch om er wel moeite mee te hebben. Als man zeg ik dat voorzichtig. Het is een diepgewortelde traditie op Schouwen-Duiveland. De Havendagen van Zierikzee, de Visserijdagen van Bruinisse, de wijnfeesten van Dreischor, de eerste Oosterscheldekreeft en tal van sportevenementen. De miss is op Schouwen-Duiveland veel meer ingezet als ambassadeur van het evenement. De dames worden ook niet geselecteerd op alom heersende stereotypen om maar eens wat te noemen. Ze worden ook niet gevraagd om in badpak het podium op te klimmen. Liever met een schaal mosselen in de hand of arm in arm met schaars geklede Neptunus.

Met de miss wordt een gezicht gegeven aan een evenement. En vraag het de missen van Bruinisse. Na jaren zijn ze er nog steeds trots op ooit het boegbeeld geweest te zijn. We slaan een beetje door en een beetje tegengewicht kan ook geen kwaad.

Maar naast mooie vrouwen zijn er ook mooie mannen. Dus als je een daad wilt stellen schrap dan niet de miss, maar kies eens voor een mister. Zo behoud je een traditie en zet je jezelf ook op de kaart. Kies desnoods een miss en mister.

Als een missverkiezing in een rokerig zaaltje met opgewonden zwetende mannelijke juryleden nou eens overweegt zichzelf op te heffen, dan zeg ik volmondig ja.

Aad van der Wouden