Logo wereldregio.nl

Kleine durpen

  Column

Iedereen wil wel eens in Wereldregio staan. Maar vaak gaan de items of reportages over mensen en gebeurtenissen die in de grotere drukkere plaatsen van Schouwen-Duiveland wonen of plaatsvinden. Wat gaan we daar eens aan doen? Ik had bedacht om zelf eens wat voor het voetlicht te halen wat er zich in de buurtschappen of kleine dorpjes van ons eiland afspeelt of de gemoederen bezighoudt. Ik moet daar wel enige fantasie op los laten om het allemaal een beetje smeuïg te maken maar dat verhoogt alleen de feestvreugde zeg maar.

Moriaanshoofd heeft de handen vol aan het droog vallen van plan Tureluur in deze regen-loze periode, Schutje probeert al jaren een dorpsraad te vormen maar door gebrek aan vrijwilligers komt dit niet van de grond, Dijkhuisjes inventariseert het aantal monumenten binnen de dorpskern en is de tel keer op keer kwijt, Capelle vecht voor het behoud van de cichoreifabriek, Beldert wil samen met Stevensluis de haven en de vaargeul uit laten diepen maar kan nog niet de juiste subsidiepotten aan boren, Zijpe en Viane strijden om wie een veerverbinding met Tholen nieuw leven in mag blazen en Brijdorpe heeft een extern bureau ingeschakeld om te onderzoeken waarom de Ringdijk de slechtste en hobbeligste weg van dit eiland is. Looperskapelle bindt de strijd met hardrijders opnieuw aan en Elkerzee denkt over een transferium voor het parkeerprobleem bij de goed lopende pannenkoekmolen. In Burghsluis is het al eeuwen rustig en dat wil men daar zo houden. In Den Osse zoekt men wederom naar de fundamenten van het kasteel Herckensteijn dat er 400 jaar geleden heeft gestaan.

Wat waar is of niet waar, dat mag u beoordelen. Maar feit is wel dat iedereen die in de kleinste kernen woont ook Wereldregio lezen en het zeker bijzonder en leuk vinden als er ook maar iets noemenswaardigs over hun kleine leefgemeenschap wordt vermeld. Grotere evenementen in de grotere plaatsen krijgen (terecht) veel aandacht en het is eigenlijk aan de inwoners zelf van de kleine buurtschappen om te zorgen dat we ze niet vergeten. Vandaag maar eens een lans voor ze gebroken. In de hoop dat het gewaardeerd wordt. Ik vind het zelf altijd leuk om de gehuchten af en toe met een bezoek te vereren en vind het verrassend dat er toch altijd weer iets van horeca te vinden is in deze kleine woongemeenschapjes voor een tussenstop.

Als u dit leest genieten wij van onze vakantie in een klein gehucht in een Alpenland, ik zou daar ook een lyrisch verhaal over kunnen schrijven maar dit kleine dorp houden wij graag voor ons zelf. Fijne overeenkomst met de Schouwse buurtschappen is wel; je hoeft hier niet te zoeken naar hele fijne horeca voor een tussenstop.

Steef van der Wekken