Logo wereldregio.nl

Mooiste stukje Nederland

  Column

De wereldregio staat er vol mee…. Het woningtekort op ons mooie eiland. Beloftes van veel bouwen de komende tijd. Gelooft u het nog? Vol verbazing loop ik door Zierikzee en zie op vele bovenverdiepingen van winkels en andere panden dat de leegstand in ons stadje groot is. Om allerlei redenen denk ik dan want tegenover ons mag gewoonweg niemand wonen omdat de bovenwoning geen vluchtroute heeft. Middenstanders die het niet nodig hebben dat de bovenverdieping bewoond wordt of dat het eenvoudigweg verouderd is en er niet in wordt geïnvesteerd. In de dorpen worden van oudsher woningen die in gebruik zijn als vakantiewoning getolereerd en oude scholen kunnen als antikraakpand worden bewoond. Ik heb geen haar op mijn hoofd en toch rijzen ze te berge….kunnen simpele dingen niet in gang worden gezet om de krapte op te lossen? Waarom de kleine kernen niet uit laten breiden met een wijkje starterswoningen, is echt markt voor hoor.

Zwerfvuil, een toenemend probleem. Iedere week trekt een team door de straten van Zierikzee om voor de veegauto uit de randen tegen de stoep schoon te blazen zodat alles mooi opgeruimd is. Nou ja mooi, dat valt ook wel mee (of tegen). Waarschijnlijk is het zeer oninteressant werk want meer dan de helft ligt er nog als de schoonmakers weg zijn. Natuurlijk, het probleem begint bij ons want wij laten het ten slotte slingeren al die rommel maar als je het dan opruimt doe het dan goed.

Afgelopen week het uitgestelde cadeau uitgepakt voor de verjaardag van mijn vrouw, samen Schouwen-Duiveland van bovenaf bekeken en vastgesteld dat we maar heel klein zijn. In 1 oogopslag kijk je van Bru tot aan Westenschouwen en is het zelfs lastig om afzonderlijke woningen van bekenden te lokaliseren. Het commentaar van de piloot was duidelijk; “we vliegen boven het mooiste stukje Nederland”. En daar kan ik hem alleen maar gelijk in geven. Mijn gevoel wordt dan alleen maar versterkt dat we met z’n allen dan ook goed voor dat mooiste stukje Nederland moeten zorgen en het niet moeten laten verslonzen en dat iedere jonge eilandbewoner de mogelijkheid moet hebben er te kunnen blijven wonen.

We gaan de zomer in en gaan weer massaal genieten van festivals en markten, er waait een zomerbries door Zierikzee. Het vermaak is dringend nodig, we hebben het allemaal zo gemist en willen weer met volle teugen genieten en kunnen dat ook ondanks het voorgevoel dat het misschien allemaal niet zo blijft. Hier aan de kust, waar het leven onbewust met een rotgang wordt genoten. Ja, zo voelt het, en dat is alleen maar goed. Hard werken en genieten met z’n allen en investeren in een mooie gezonde Schouwen-Duivelandse samenleving. En voor de zomer? Ik zou zeggen; “Doe gin dingen die ik ok nie zou doe, dan kan d’r best nog wae vee”.

Steef van der Wekken