Logo wereldregio.nl
Foto:

Van de hak op de tak.

  Column

Je springt van de hak op de tak. Dat is het opbouwende commentaar van een zeer naast familielid op mijn columns. Ja, dat klopt. Zo gaat het heel de dag in mijn hoofd dus zo moet het ook op papier, dat is wie ik ben. Mijn aandacht vliegt van links naar rechts als ik door de Schouwen-Duivelandse polder rijd. Zo zie ik veel eenden op de rand van de sloot zitten bij de akkers en denk ik, het wordt wel weer eens tijd voor een eendeneitje, wat ik natuurlijk nooit raap want dat mag niet. Even later kan ik me weer irriteren aan de vele gele bordjes langs de weg met bijv. “Volg B voor centrum”. Heel de winter lang schijnt het eiland op de schop te moeten om onze gasten in de zomer weer een strak dorpspleintje voor te schotelen. Maar voor ons is het bijna niet te doen en kost het vaak meer meters naar de werkplek op die bewuste dag. Maandenlang worden we als eilandbewoners direct door een BOA terecht gewezen als we ook maar iets ondeugends dreigen te doen, maar zodra in het paasweekend het eiland weer naar rechts kantelt door de overvloed aan toeristen die op wat voor onorthodoxe manier dan ook de auto even kwijt moeten of even moet keren midden op de grote weg, dan blijft het stil aan het BOA-front. Heel even nog kan je ze tegenkomen, zoals voor aanvang van de oranjenacht in Zonnemaire. Want daar heeft de lokale bevolking weer iets aangevraagd en dat moet gecontroleerd worden, stel je voor zeg….

Omdat ik nou eenmaal van de hak op de tak ga, moet ik een aantal dingen met jullie delen. Wist je dat pijn aan je schouder veel minder pijnlijk klinkt dan “piene an juh schoeruh”. En dat een verrekte nekspier veel prettiger aanvoelt dan: ”k á mun nikkuh verrokkuh. Het veel minder erg is, als het van kwaad toch erger wordt, in plaats van “mun komme van duh kant in duh dullevuh”. Ut bluuf un mooi taeltje dat Schouws. Pas nog in gesprek geweest met een bruenaer, hadden elkaar lang niet gezien. Maar dat gesprek zetten we nog een keer voort want richting Ziepuh hebben ze vast nog veel meer platte uitspraken en die wil ik ook wel eens voor u optekenen.

Dit gaat weer de goede kant op, we bespreken weer veel in een paar losse regels. Ik wil eigenlijk ook zo graag nog eens mijn en uw mening naast elkaar leggen over windmolens hier op het eiland. Ik ben er toch zo voor dat die er meer komen. Het staat zo mooi in de polder die rustig draaiende wieken en genereren ook veel stroom. Kom ik nog eens op terug, ik vond dit wel weer lekker van de hak op de tak genoeg.

Steef van der Wekken