Logo wereldregio.nl
<p>Aad van der Wouden</p>

Aad van der Wouden

(Foto: )

Vrije stemmen

  Column

La

Dat er een vijfde wethouder komt, is een feit. Ik vind het teveel van het goede. Amsterdam doet het met meer dan achthonderdduizend inwoners met acht wethouders.

Die vijfde wethouder is een politiek compromis. CDA, Groenlinks en SGP mogen blijven zitten, maar dan moet Leefbaar er wel een tweede wethouder bij. En zo geschiedt.

Maar goed dat is een keuze en die ton (want dat kost een wethouder) komt vast wel ergens vandaan.

Interessanter is wat die nieuwe wethouder moet gaan doen. En dat is ook duidelijk. Leefbaar is niet tevreden over de kwaliteit van het ambtelijk apparaat. Er gaat nog teveel fout, zo luidt het credo. En Hanno Canters moet de stevige bestuurder zijn, die orde op zaken gaat stellen. 

Maar pas nou op voor de klassieke fout, dat bestuurders op de stoel van de ambtenaar gaan zitten. Bestuurders geven aan wat ze willen, de ambtenaren zorgen daarvoor. 

Ambtenaren zorgen er ook voor dat bestuurders zich aan gemaakte afspraken houden, worden behoed voor fouten. Immers de continuiteit ligt bij de ambtenaren, niet bij de bestuurders.

Als de ambtelijke organisatie anders moet werken, zeg dat dan. Houd daar rekening mee bij het aanstellen van een nieuwe secretaris als hoogste baas. Maar pas verder op dat je niet op het niveau van personeelszaken terecht gaat komen. Ga als bestuurders geen functioneringsgesprekken met ambtenaren (anders dan de hoogste baas) voeren. Respecteer elkaars verantwoordelijkheid. Met andere woorden: kijk eens in een diepe la. Daar ligt een rapport met deze boodschap.

Aad van der Wouden