Logo wereldregio.nl
Foto:

Wintermens

  Column

Na de zomer komt de winter, ik vond hem lang genoeg die zomer. Heerlijk die sneeuw en kou. Vele mensen zijn het altijd zeer met me oneens, ik ben een wintermens en dat is al heel lang zo. Verklaringen zijn er volgens de mensen die me kennen volop te verzinnen. Zo is het volgens velen een rustige tijd, de winter. Je kunt dan toch niks in de tuin doen als alleen een beetje snoeien. Nou, loopt u even met me mee deze corona-jaren door. Het is nog nooit zo druk geweest en het voorjaar, wat normaal de drukste periode in de tuinen is, is een verademing. Dus daar zit de liefde voor de winter zeker niet. Jij houdt van skiën dat moet het zijn, ja klopt, maar dat is niet de enige reden. Je bent een harig man (al zou je dat aan mijn kale schedel niet zeggen), dus je kan goed tegen de kou. Kan ook van invloed zijn ja….

Even een afslag…. Mijn jongste zoon komt thuis van een rondje mountainbiken (bergjesfietsen); pap, mam er zitten allemaal weerloze vliegjes in mijn beenharen, ze friemelen er doorheen en denken vast “wanneer komt nou die spin die me opeet”. Ik zelf als harig aapje geboren ben verantwoordelijk voor het doorgeven van dit gen. Mijn beide dochters foeteren over de overdaad van beenhaar in een te donkere kleur en hebben er werk aan om dit allemaal binnen de vrouwelijke richtlijnen te houden. Ik heb het met ze te doen. Gelukkig duurt het nog maar even en kan ik ze weer op vrolijken. De Paasdagen komen er weer aan. Het moment dat het hele gezin weer met een kwast in de hand eieren gaat zitten schilderen. Jij ook Steef? Ja al 28 jaar doen we dit gezamenlijk. Geweldig toch? Het kind in je zelf naar boven halen?

Nee het zit hem in de zomer. Vaak te warm, al dat gezweet, niet lekker slapen, kloppende aders in je hoofd en altijd die pet op om verbranding te voorkomen. Tuurlijk hebben de zomer en het voorjaar leuke kanten, zo kunnen we weer genieten van de terrassen en de livemuziek. Maar de drukte op ons eiland en alle neveneffecten daarvan maken het allemaal massaal en hectisch. In de winter heerst er rust op dit stuk land.

Tenslotte nog enkele woorden en gezegden die weer bij mij zijn blijven hangen: een druupoen, een dwarkel en jie mit juh tettekop, probeer er maar een betekenis aan te geven. Hier in de korte St. Janstraat heeft heel lang voor een raam gehangen: iets zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn.

Zo gaan we dan de zomer maar in, en beginnen 26 april met een koningsnacht in Zonnemaire. U bent allen van harte uitgenodigd. En zweten wij voor u met liefde.

Steef van der Wekken